Mateschitz draait zich om in zijn graf en dan nog een keer…

© Red Bull Content Pool

Nog geen anderhalf jaar geleden overleden en in die anderhalf jaar blijkt een aantal hoofdrolspelers het volledig uit de hand te kunnen laten lopen. Voldoende om te stellen dat Mateschitz zich in zijn graf zou omkeren, maar ook van zodanig niveau, dat hij zich snel nogmaals zou omkeren, want het is een ordinaire machtsstrijd, die uitgevochten wordt over de hoofden van en met de hulp van een aantal mensen dat alleen maar meer en meer beschadigd raakt.

Een belangrijke bron is Christian Nimmervoll van Formel1.de, die als Oostenrijker en zeer ervaren F1-journalist erg korte lijnen heeft naar Dr, Marko.

Mede daardoor weten we nu een aantal zaken en is er meer aan het licht gekomen en het is juist ook weer daardoor dat het niet ophoudt. De sneeuwbal is aan het rollen en we zitten nog niet onderaan het ravijn.

De primaire machtsstrijd is die tussen de Thaise en Oostenrijkse aandeelhouders en dan gaat het om ordinaire macht en veel geld. Daaromheen is veel beken geworden, waarvoor we jullie als lezers ook willen vragen je info toe te voegen, zodat we misschien een compleet verhaal krijgen. En een verhaal waarvan we misschien gezamenlijk kunnen nagaan of het kan kloppen of niet.

Christian Horner zou met financiers Red Bull hebben willen overnemen, dat wil zeggen het Oostenrijkse aandeel en dan zou hij Mintzlaff hebben moeten uitkopen en daarvan wordt gezegd dat hij juist iemand is die de macht wil. Een strijd is geboren, nog naast de strijd die sowieso tussen RB Oostenrijk en RB Thailand zou spelen omdat RB Thailand na de dood van Mateschitz niet meer last heeft van oude afspraken met diezelfde Mateschitz en door hun 51% aandeel het dan voor het zeggen heeft.

Om Horner in diskrediet te brengen, zouden dan zijn apps en andere communicatie met zijn personal assistent naar buiten gebracht zijn. Alsof dat dan zomaar kan, maar daar schijnt Jos Verstappen de (kwade) genius in te zijn, omdat die ook wat zou hebben met diezelfde personal assistent van Horner. De apps zouden Jos niet blij gemaakt hebben.

Bovendien is naar boven gekomen dat Horner in 2016 Max nog niet naar RB wilde halen en dat alleen Dr. Marko dat zou hebben gewild. (Terwijl we toch dachten dat het al zo was afgesproken maar dat was dan blijkbaar alleen met Dr. Marko).

Wat ook nog saillant in deze is, is dat Dr. Marko in het contract met Max heeft opgenomen (initiatief Max / Jos waarschijnlijk) dat als Dr. Marko Red Bull verlaat, dat Max dan ook onder zijn contract uit kan.  In het vorig seizoen is immers al een keer twijfel gerezen bij het adviseurschap en of Dr. Marko er nog wel zo goed op zou staan bij Mintzlaff, maar met zo’n clausule zou hij dan wel heel sterk gestaan hebben.

Wat er nu nog aan extra ingrediënt bij komt, is dat ene Toto een plekje gaat krijgen in 2025 en dat hij natuurlijk ook weer net met Jos heeft staan praten…. Het lijkt na 2021 duidelijk dat als Wolff Horner dwars kan zitten, dat hij dat niet zal nalaten.

Eveneens zou je na 2021 nooit hebben kunnen bedenken dat Max er dan 4 jaar later zou rijden, maar dat is nu juist het rare aan deze explosieve cocktail, het kan ook zomaar wel gebeuren.

Hoe gaat dit aflopen en welke ontwikkelingen volgen nog of zijn alweer achterhaald?

5 2 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
5 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
JohannF1
Schrijver
4 maanden geleden

Je wordt eigenlijk dagelijks plat gegooid met 10 verschillende berichten erover Eric. Vaak tegenstrijdige verhalen, met ook nog eens de nodige tegenstrijdigheden in het artikel zelf. Waarmee ze feitelijk in hetzelfde artikel hun eigen theorie ontkrachten. Zolang niets bevestigd is, blijven het geruchten. Maar het overzicht bewaren wordt lastig als je overspoeld wordt met steeds meer theorieën erover. Je merkt dan ook dat de media hiermee hun doel bereikt: Namelijk dat steeds meer mensen geneigd zijn alles te geloven. Waar ze dat eerst niet deden. Duidelijk is wel dat iemand op de ondergang van Horner uit is. Want de uitkomst van het onderzoek neemt men niet genoegen mee. Sindsdien wordt het ene na het andere gerucht de wereld ingeslingerd. Allemaal geruchten die bij waarheid (en zolang ze in leven blijven) Horner kunnen beschadigen en onder druk zetten.

Wat ik wel met zekerheid kan zeggen, omdat dit wel eens bevestigd is, zijn 2 dingen. Daar ga ik middels een onderstaande reactie op in.

JohannF1
Schrijver
4 maanden geleden
Antwoord op  JohannF1

Jos zijn ruzie met Horner. Door Jos zelf bevestigd. Vervolgens het lekken (in emotie) naar de pers. Iets wat ik niet zo sympathiek vind. Ik was dan ook best wel teleurgesteld in Jos. Zelf zou die een uur later Horner de hand weer hebben geschud en ondertussen heeft Vermeulen ook weer (middels een gesprek met Horner) de plooien glad gestreken. Jos leek met een hernieuwde statement op maandag, zijn keutel ook weer in te trekken. Echter vind ik het wel kwalijk (ook al is het in emotie) dat hij heeft zitten lekken naar de pers. Dan de uitspraken die hij gedaan heeft: Hij moet toch ook weten dat Red Bull valt of staat met Horner als teambaas en ceo. Dat Horner niet zomaar te vervangen is. Ik vind ruzie 1 ding, maar het lekken had hij niet moeten doen. Bovendien moet je, je afvragen of het handig is om als vader, met de baas van je zoon ruzie te maken. Dit over de gang van zaken in een team, waar Jos niet werkzaam voor is. Feitelijk is hij er te gast, met veel privileges en dat hoort hij zich ook te beseffen. Het is zijn zoon die er rijdt. En voor zijn zoon kan het schadelijk zijn. Vind het dus ook kwalijk dat hij zijn zoon als drukmiddel ingezet heeft. Terwijl zijn zoon daar gewoon wil rijden en geen onderdeel van zijn onderbuikgevoelens hoort te zijn.

Als hij zijn zoon echt naar Mercedes wil overbrengen, wanneer Horner mag blijven, hoop ik dat hij het volgende beseft: Hij vergooid daarmee de kans op vele overwinningen en een extra titel voor zijn zoon. In ieder geval voor 2025. Zijn zoon heeft na jaren geduld, eindelijk een gespreid bedje. Overwinningen en titels liggen voor het oprapen en hij wil dat even allemaal voor zijn neus wegkapen. Waarom? Omdat hij zijn eigen belang bovenop stelt. Voor iets waar hij feitelijk niks mee te maken heeft. Nu is het om een rally dat hij zondag niet afwezig zou zijn, maar het lijkt me sowieso verstandig dat Jos zich, voorlopig even op de vlakte houdt. Bovendien: Als hij weg wil wegens ruzies en controverses, zou ik hem nou niet bepaald aanraden om zijn heil bij Toto Wolff te zoeken.

Dan het gebeuren rondom Yoovidhja en zijn zogenaamde 51%. Die heeft die maar alleen in Red Bull GmbH. Niet in het raceteam. Vlak na de dood van Mateschitz werd het één en ander hierover verduidelijkt: Mateschitz had een clausule afgedwongen. Hierin stond dat hij over alle operationele zaken ging en mocht beslissen. Hieronder vielen ook de sportteams. Yoovidhja had een veto recht. Deze mocht alleen ingezet worden in het geval van een fusie of verkoop. Clausule zou komen te vervallen bij het overlijden van Mateschitz. Echter heeft Mateschitz hierop ingespeeld. Hij bracht alle sportteams onder bij zijn stichting. Deze vallen dus al anderhalf jaar niet meer onder Red bull GmbH. Dit houdt in dat Yoovidhja zelfs geen vetorecht meer heeft. Als erfgename is zoon Mark nu de eigenaar van de stichting. Echter is de begunstigde, het grote publiek. Hierdoor kan Mark niet op verkoop over gaan. Mintzlaf is verder geen eigenaar, maar CEO van het sporttak van de stichting. Hij gaat over alle sportteams.

Hierdoor kunnen geruchten dat Yoovidhja een ontslag tegenhoudt de prullenbak in. Bevoegdheid heeft die dus niet. Zo ook met de geruchten dat hij het team los wil rukken van GmbH (is al gebeurt dus) en dat Horner naar hem zou zijn gegaan voor een overname bod. Ook hierin heeft hij de Bevoegdheid niet. Als Mintzlaf en Mark, Horner daadwerkelijk hadden willen ontslaan, hadden ze dat dus gewoon kunnen doen. Dat staat ze vrij gezien de Bevoegdheid die ze hebben. Ik zou het ook vreemd vinden als Marko daadwerkelijk opeens een pact met die 2 heeft afgesloten, om Horner eruit te werken. Het was met name Marko die in het begin kritisch was op het functioneren van Mintzlaf, daar waar Horner juist tevreden was. Marketing technisch lijken Mintzlaf en Horner ook altijd op 1 lijn te zitten.

Laatst gewijzigd 4 maanden geleden door JohannF1
JohannF1
Schrijver
4 maanden geleden
Antwoord op  Eric

Klopt Eric. Mits het bericht waar is natuurlijk. Want het is één van de vele redenen, wat er volgens de media aan ten grondslag zou liggen. Als ik nu zonder enige vorm van bevestiging of bewijs zou zeggen dat het waar is (dat het om interesse in de dame in kwestie ging), zou ik eigenlijk beide voor vreemdgangers uitmaken (Horner was toen al samen met geri en Jos ook met zijn huidige vrouw). Dat wil ik niet zomaar doen. Dat het ergens rommelt (of het nou sinds kortgeleden of langer speelt) is duidelijk inderdaad. Het doel lijkt duidelijk te zijn: Horner kopje onder brengen. Of dat nou vanuit de media of iemand binnen het team geïnitieerd is, dat staat vast.

Lees meer

Welkom Terug!

Hier kun je inloggen.

Nog geen account?

Welkom op F1cover!

Maak hier je account aan.

Heb je al een account?

Naam

Email-adres

Username

Profielfoto