F1 herinneringen aan de Dutch GP.

14 Mei 2019 was de dag dat de terugkeer van de Dutch Gp werd aangekondigd sinds 1985. Toevallig had ik die dag vrij en ging op de bonnefooi naar het circuit van Zandvoort. Zonder uitnodiging of perspas lukte het me om de presentatie bij te wonen. Deze actie paste wel helemaal in de verhaallijn uit de tijd dat toen er nog GP’s op Zandvoort werden gereden. Waarin als je brutaal was net wat meer kon zien. Zo zijn er bv beelden dat bij een pitstop van Thierry Boutsen uit 1984. Waar gewoon publiek omheen staat, in de pitstraat! Je gewoon het circuit tijdens een race kon oversteken, zoals de beelden van de GP uit 1965 lieten zien. En in datzelfde jaar had Collin Chapman voor de start, op de startgrid een worsteling met een agent. Na de race werd hij gearresteerd, en verbleef 2 nachten in de cel.

2 jaar later in 1967 kwam Lotus voor het eerst met de Lotus 49 aan de start op Zandvoort. Aangedreven door een Cosworth. Dit bleek een zeer succesvolle en legendarische auto te zijn. Ook Ayrton Senna kwam twee keer aan de start op Zandvoort. Maar de Gp in 1984 wilde zijn toenmalige team (Toleman) hem aan de kant houden, omdat Toleman niet blij was dat hij dat jaar erop bij Lotus zou rijden. In datzelfde jaar op Zandvoort betekende ook einde tijdperk voor Alain Prost bij Renault. Nadat de teammanager hem betrapte in zijn hotelkamer in Zandvoort met zijn vrouw. Zijn contract werd hierdoor niet meer verlengd, en keerde in 1985 terug naar McLaren.

De races zelf op Zandvoort waren in het verleden altijd vol van Spektakel. Het circuit leende zich goed voor mooie plaatjes van driftende auto’s. Helaas waren er ook crashes, soms met wonderbaarlijke goede afloop. Maar de crash van Roger Williamson bij de GP van 1973 was een dieptepunt. Veiligheidsregels zijn daarna gelukkig omhooggegaan.

Record houder van Zandvoort is nog Altijd Jim Clark met 4 overwinningen. Maar een ontketende Max, kan wellicht komend weekend zijn 2e Dutch GP winnen. Met een dreiging van regen kan er nog extra spektakel verwacht worden.

Race groeten van Raceliefhebber.

5 3 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer

Welkom Terug!

Hier kun je inloggen.

Nog geen account?

Welkom op F1cover!

Maak hier je account aan.

Heb je al een account?

Naam

Email-adres

Username

Profielfoto