JohannF1: “HAMILTON THE G.H.O.A.T.”

“Ik ben overduidelijk al lang onderdeel van de sport. Ik vind dat dit een extreme sport is. Er zijn geen marathonlopers die na de marathon flauwvallen en zeggen dat ze de afstand in moeten korten. Gewoon harder trainen, en niet te soft worden!”

Dit waren de woorden van Hamilton over de snikhete Grand Prix van Qatar, waar hij zelf amper een meter gereden heeft. Voor sommige Britten en enkele achterban in de media en analisten gaat hij door het leven als The G.O.A.T. Hij kan voor hun niets verkeerd doen. Zelfs voor zijn matige races in Japan, Monza, Zandvoort, Oostenrijk, Monaco, Baku en Bahrein wordt hij alom geprezen door deze zelfbenoemde analisten. Ook volgen er nog altijd complimenten voor een “uitstekende race” die hij zou hebben gereden in Austin. Zelfs nu blijkt dat deze verreden is met een illegale bolide. Hoe haal je het in je hoofd, zou je zeggen!

Waar halen ze het toch telkens vandaan. Zelfs toen hij slechts 5 seconden tijdstraf kreeg, voor het inbeuken op de sidepods van Perez, tijdens de sprintrace in Spa, vonden ze het maar niks. Had niets meer met de sport te maken zeiden ze. De door zijn toedoen veroorzaakte startcrash in Qatar? Volgens Damon Hill, had het team, Russell vooraf duidelijk moeten maken dat Hamilton hem voorbij mocht. Hij kan niks verkeerd doen, en alles wat hij zegt of doet gaat er bij hen in als zoete koek! Helaas moet ik tot de conclusie komen dat ik ook de nodige Nederlandse journalisten hierop weet te betrappen. Zeg nou eens waar het op staat. Wat houdt jullie tegen?

Sinds hij en zijn team het moeten doen zonder een door illegale voorkennis verkregen PU dominantie, is hij zwaar door de mand gevallen. Nu het op de coureur zelf aan komt, is het dikwijls een No show! De fouten (die al aanwezig waren) sluipen er steeds vaker in. Steeds vaker zie je dat hij het puur op basis van talent af moet leggen tegen meerdere rijders op de grid. Sportief is hij dan ook al enige tijd niet relevant meer. Toch blijven ze hem bij iedere mogelijkheid ophemelen. Zelfs wanneer de mogelijkheid er niet is. Dan creëren ze er wel één. Een G.O.A.T.? Nee zeker niet. Hij heeft voor mij echter wel meermaals bewezen THE G.H.O.A.T. te zijn: The greatest hypocrite of all time!

Terugkomend op zijn woorden over Qatar, waar hij zelf amper een meter gereden heeft: Volgens hem zijn de overige coureurs allemaal te soft, stellen ze zich aan en moeten ze gewoon harder trainen. Dit over een race die met in de avond nog altijd 36 graden verreden is, en waarin het continue vol gas was, omdat het een verplichte 3 stopper was. Was hij het niet die afgelopen weekend als enige in de cooldown room uitgeput, met een handdoek om zich heen, op de grond ging zitten? Ja zeker deed die dat! Ondertussen hoorde je hem ook nog klagen, over hoe warm het wel niet was. Hij was ook degene die vorig jaar na de race in Paul Ricard languit op de grond ging liggen. Want volgens hem deed zijn drink systeem (met temperaturen die een stuk lager waren dan onlangs in Qatar) het niet meer en was hij kapot omdat hij alles gegeven had. Erg bijzonder gezien hij die dag op P2 een vrij anonieme race reed. 11 seconden achter Verstappen op P1 en 6 seconden voor Russel op P3.

En daar houdt het nog niet mee op: Dit was dezelfde man die na de race in Jeddah (2021) er uitgeput en gebroken bij ging zitten. Bijna tot in tranen geroerd, zoveel inspanning had het hem gekost. Ook toen waren de temperaturen een stuk lager dan in Qatar. Om nog maar te zwijgen over zijn act na de race in Baku (2022). De hele race zitten klagen over rugpijn en dat die het niet meer uithield (ze kozen er zelf voor de auto laag af te stellen), en na de race met zijn hand op de rug even laten zien hoeveel pijn het doet en net doen of die zijn auto amper uit kan komen. Allemaal recente voorbeelden. Maar hoe durf je dan nog zelf dergelijke uitspraken te doen over andere coureurs na de race in Qatar? En ook hierover geen analist of journalist te vinden, die er kritische vragen over durft te stellen. Laat staan het wil benoemen.

Om op de Baku act terug te komen:  In 2022 ging het stuiteren bij Mercedes en enkele andere teams maar door en door. Daar waar coureurs van enkele andere teams al na enkele races in hadden gezien dat ze het zelf op moesten lossen, en hun auto wat hoger af lieten stellen (dit ging gepaard met verlies van een hoop performance en rondetijd), wilden de Mercedes coureurs, met Hamilton voorop, van geen wijken weten. Uiteraard deed Toto Wolff er net zo hard aan mee, maar uiteindelijk is het de coureur die in overleg met zijn engineer de afstelling van zijn auto bepaalt. De TD39 werd dankzij hun campagne geïntroduceerd en vanaf begin 2023 kwam als definitieve oplossing een regel wat teams verplichtte om de vloerranden met 15 millimeter te verhogen. Iets wat de concurrentie-strijd definitief vermoord heeft, want alleen bij Red Bull was er als gevolg hiervan geen downforce verloren gegaan. Geen van de teams was happig op deze regel, behalve Mercedes. Het team dat dus onder andere met voorbeelden van een klagende en gepijnigde Hamilton kwam om de fia te overtuigen hiertegen op te treden. Dit vond allemaal plaats onder de noemer veiligheid. Waar is de roep om veiligheid dit jaar gebleven? Om dezelfde reden is dezelfde Hamilton die je er zo over hoorde klagen, en wiens gezondheid er (naar eigen zeggen) door in het geding kwam te staan, degene die opvallend vaak stuitert dit seizoen. De klachten zijn plots op een mysterieuze wijze verdwenen, en je ziet hem (nu hij er als enige van profiteert), telkens weer lachend uit zijn auto stappen, wanneer hij er weer eens een race van geprofiteerd heeft.

Dit is zelfs één van de weinige keren dat hij iedereen in de fabriek bedankt, vertelt dat ze geweldig werk af hebben geleverd, vertelt hoe goed de auto wel niet is, dat ze de goede kant op gaan en niet te vergeten, dat ze bijna op het niveau van Red Bull zitten. Dit geldt uiteraard alleen als hij er een goed resultaat uithaalt. Overige keren, valt er van alles aan te merken op de auto, het team en maakt die de 1000 man die zich voor hem uit de naad zitten te werken in de fabriek, met de grond gelijk. Het ligt nooit aan hem. Misschien zou hij er goed aan doen om zichzelf eens af te vragen, waarom de auto niet verbetert, ondanks het feit dat ze deze zo veel mogelijk naar zijn wens af stellen. Waar die het ook maar druk mee heeft, is het benoemen van hoe geweldig de auto van Red Bull wel niet is. Hij is er zo door geobsedeerd dat hij zelfs een aantal keer heeft geroepen dat het oneerlijk is voor de teams, voor de fans en voor de sport. Red Bull zelf zou een oneerlijk voordeel hebben door telkens eerder aan de auto van het jaar erop te kunnen beginnen. Het was allemaal zo oneerlijk, dat de fia er maar eens wat tegen moest doen.

Een andere dieptepunt in deze saga was toch wel de race in Australië. Daarin werd hij middenin sector 2 ingehaald door een veel snellere Verstappen. Eind sector 3, had Verstappen al een voorsprong van 1,9 seconde. Dit werd mede mogelijk gemaakt door Hamilton, die na de inhaalactie enkele keren besloot te liften, om zo de dominantie van Red Bull nog groter te laten lijken. Dit uit de hoop de fia, te dwingen tot ingrijpen. Dit alles van een zevenvoudig wereldkampioen, wiens 6 laatste wereldtitels mogelijk werden gemaakt door een ultra dominante Mercedes, waar de RB19 nog niet eens bij in de buurt komt. toen hoorde je hem er nooit over, hadden ze zelf geweldig werk verricht, en was het aan de andere teams om het gat te dichten. Hij is daarom ook de laatste die hierover moet praten. Maar doet het toch en veelal als enige. Zo hypocriet als maar kan. Ook hierin geniet hij de volledige steun van (met name Britse) journalisten en analisten.

Ook komt op 22 plekken het “beste publiek” langs. Of sorry, ik moet zeggen: Het beste publiek ooit! In Japan, Italië, Amerika, Brazilië, Australië, Spanje, Engeland. Je kunt geen land opnoemen, of het beste publiek ooit zit er volgens hem. Je kunt bijna een bandje afspelen, omdat je toch al weet, wat die gaat zeggen. Het heeft mij zelfs zover gekregen, dat ik ondertussen  niet alleen meer hoop dat hij nooit meer wint, maar ook nooit meer een podium behaalt. Anders voel ik me genoodzaakt om tijdens de interviews even weg te zappen. Niet meer om aan te zien dit. Is een kleine overstap naar zijn politieke agenda, die ook van de hypocrisie, aan alle kanten rammelt. Uiteraard wordt ook dit met de mantel der liefde bedekt.

Neem nou 2021 als voorbeeld: Na een enorme campagne bij Braziliaanse fans (die eerst nog op de hand van Verstappen waren en zelfs nog juichten toen Verstappen 2 jaar eerder hamilton inhaalde op interlagos), was hij daar plots de held geworden. Tot afschuw van velen kwam hij met de Braziliaanse vlag het podium op. Helaas vielen veel Brazilianen voor deze act. Een campagne om hem ereburger te maken werd gestart, en met succes. En blij dat die was. Want Brazilië voelde tenslotte aan als zijn tweede thuisland. Zoals dit trouwens ook geldt voor, Zwitserland, Amerika, Monaco, Jamaica en Zuid-Afrika. Welke is het nou?

Tot slot heb je nog zijn gevecht tegen racisme, klimaatverandering, schending van mensenrechten en ongelijkheid dat hij hoog in het vaandel heeft staan. Uiteraard doet hij dit wel alleen, als het hem uitkomt. Zo droeg hij in de laatste 3 races van 2021 (alle 3 gehouden in het midden oosten) een helm met regenboog kleuren, als steun voor de LHBTI. Nu is het zo dat in de Arabische wereld, Verstappen ontzettend populair is en daar op steun van veel lokale fans kan rekenen. Van Hamilton moeten ze niet zoveel hebben. Hij had er dus niet zoveel mee te verliezen daar. Zo nu en dan volgt er hier en daar nog een statement tegen racisme. In Hongarije wist hij wel even te vertellen, wat de Hongaren verkeerd deden en anders moesten doen tegen Horvath. Iets wat hem op een hoop boegeroep kwam te staan. En zo nu en dan is die ook niet vies van een  statement over het klimaat, terwijl die zelf de hele wereld rondvliegt, het water opgaat met een motorboot en tot voor kort in bezit was van een eigen privé vliegtuig. Het is nog niet eens zozeer te doen om de statements die hij maakt. De statements op zich is niets mis mee! Echter zit hierin complete willekeur en hij doet het alleen, wanneer het hem goed uitkomt. Terug naar de race van Brazilië in 2021: Destijds zat er met Bolsonaro een president die bekend stond om zijn racistische en homofobe uitspraken. Geen woord heeft hij erover gerept en geen statement is er gemaakt. Bang om de fans die hij net voor zich had gewonnen, tegen het zere been te stoten en tegen zich te krijgen.

Er valt nog zoveel over te vertellen. Maar het is duidelijk geworden wat ik vind, en waarom ik dat vind: The greatest hypocrite of all time! Wat vinden jullie? Laat het weten in de comments.

Deel dit artikel

3.9 9 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
16 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
Eric
Admin
7 maanden geleden

Stevige kritiek op Hamilton, fraai onderbouwd Johan! Het legt maar weer eens bloot hoe zo’n status wordt onderhouden en hoe iedereen daar klakkeloos in meegaat.

Friese Enfant Terrible
Gebruiker
Friese Enfant Terrible
7 maanden geleden

Beste Johan,
Beter dan wat jij hier schrijft is niet mogelijk . Alles wat je hier schrijft is dat wat ik elke week van deze gast zie. Ik stoor me er mateloos hier aan. Alleen al hoe denigrerend hij over Max praat. Dit bericht van jou lees ik nog een keer. Gewoon al om mijn beeld van hem te bevestigen. Lieve groetjes en hopelijk gauw een nieuw bericht van je.

Ernie48
Gebruiker
Ernie48
7 maanden geleden

Jij beschrijft hem inderdaad zoals hij is en ik snap niet waarom hij met alles wegkomt. Hij is by far een van de grootste hypocrieten die er bestaat. Waarom hij ermee wegkomt geen idee daar blijf ik mij altijd over verwonderen.
Wat mooi dat je op dit platform dit gewoon mag en kan ventileren.
Ik kijk uit naar je volgende column, jij verwoord het precies hoe ik het ook zie alleen net even in betere bewoordingen😉
Top column!

Antoinettef1
Gebruiker
Antoinettef1
7 maanden geleden

Johan had eigenlijk eens door een britse analist moeten worden geschreven. Dan maar geen interview met Lewis ze zullen het niet missen, immers is hij aan het eind van zijn carriere en de kansis groot dat hij geen wdc meer wint. Dus zhoals jij zei wat houd ze tegen?

Eline F1
Schrijver
7 maanden geleden

Lekkere column, Johan! Had ‘m gisteravond al gelezen, heb er ook van genoten. De waarheid is wellicht hard, maar de grote vraag is waarom die niet benoemd mag worden als het om dit prinsesje gaat. Het lijkt wel alsof het andersom werkt, hoe absurder hij zich gedraagt en uitlaat, hoe harder hij bejubeld wordt op dat maffe eiland aan de andere kant van de Noordzee. Dat zet je toch tot denken…

Eline F1
Schrijver
7 maanden geleden
Antwoord op  JohannF1

Het is helemaal zoals je zegt, Johan. Waarom zo angstvallig en halsstarrig vasthouden aan een gewezen ‘grootheid’, als je niet alleen Russell en Norris hebt, maar ook nog eens Albon. Je gaat je daar maar rare dingen bij afvragen…
Was het vieze spelletje van Mercedes eindelijk maar eens uitgespeeld. Gelukkig lijkt FIA tenminste wel steeds meer de handen ervan af te trekken. Een paar jaar terug had je deze diskwalificatie op je buik kunnen schrijven bijvoorbeeld.

Eline F1
Schrijver
7 maanden geleden
Antwoord op  JohannF1

Dat klopt, Johan. Hij rijdt onder de Thaise vlag. Maar als Verstappen ervoor gekozen zou hebben onder de Belgische vlag te gaan rijden, zou hij hier dan serieus minder aanhang hebben?
Die indruk heb ik al weer een tijdje, dat de FIA het beu is met het gedram en het algehele gedrag van Mercedes. Het heeft even geduurd, maar de wal lijkt nu toch eindelijk het schip te gaan keren. Mooi vooruitzicht!

Karting
Gebruiker
Karting
7 maanden geleden

Dit verhaal is onder de fans natuurlijk bekend en jij beschrijft precies hoe ik het ook beleef, zodra hij zijn auto parkeert bij bordje 3 gaan bij mij al de haren overeind staan.

Nu ga ik me op glad ijs begeven omdat ik wel begrijp waarom hij bij velen in de smaak valt, hij kleedt zich controversieel, speldt allerlei ijzerwaren in zijn hoofd en vertelt zaken die mensen graag horen.
Het is daarom niet vreemd dat celebs zich graag committeren met hem en andersom, zijn zogenaamde status heeft ie verworven door zielig te doen en de discriminatie en racisme kaart te trekken, ook dit leeft bij veel vooral donkere adoranten van deze nepfiguur.

Hij is not my cup of tea maar voor velen wel blijkbaar.

Kwalbers
Gebruiker
Kwalbers
7 maanden geleden

Mooi geschreven Johann. Je slaat hierbij echt de spijker op z’n kop. Dat toneelstuk dat ie sltijd opvoert scoort hij geen punten mee. Best crowd ever 🤮🤮. Bedankt voor je uitnodiging hier!

Lees meer

Welkom Terug!

Hier kun je inloggen.

Nog geen account?

Welkom op F1cover!

Maak hier je account aan.

Heb je al een account?

Naam

Email-adres

Username

Profielfoto