2024: knotsgek silly season op komst

De feestdagen zitten er inmiddels alweer op en we zijn ondertussen in 2024 aanbeland. Ik wil mijn column dan ook beginnen met het iedereen toewensen van een gelukkig en gezond 2024. Hopelijk hebben jullie allemaal een aantal leuke feestdagen achter de rug. 2024 belooft een druk en rumoerig jaar te worden. Veel verandert er niet ten opzichte van vorig jaar. Verschillen zullen er voornamelijk zitten in het feit dat we een vollere kalender hebben (mits alle races nu wel doorgaan) en een kleine wijziging in het sprintformat. Maar dan is er nog iets: Er zit een silly season aan te komen, dat de gemoederen komende zomer, naar alle waarschijnlijkheid, flink bezig gaat houden. Daar ga ik in mijn column op vooruitblikken en ik ga ook aangeven wat mijn verwachtingen hierover zijn.

75 procent coureurs met aflopend contract.

Eerst is het goed om te weten, waarom we ons kunnen opmaken voor een druk en vermoedelijk meest ingrijpende silly season ooit. Maar liefst 15 van de 20 coureurs beschikken op dit moment, over een na 2024 aflopend contract. Dat betekent dat er ruimte is voor vele wisselingen van coureurs bij meerdere teams. In onderstaand overzicht tref je per team de bevestigde coureurs met een contract voor na 2024 en de nu nog beschikbare stoeltjes:

 

Team Coureur 2025 Coureur 2025
Red Bull Verstappen N.N.B
Mercedes Hamilton Russel
Ferrari N.N.B N.N.B
Mclaren Norris Piastri
Aston Martin N.N.B N.N.B
Alpine N.N.B N.N.B
Williams N.N.B N.N.B
Racing Bulls N.N.B N.N.B
Stake N.N.B N.N.B
Haas N.N.B N.N.B

 

Situatie per team

Red Bull

Red Bull zit met een aflopend contract van Perez in een luxe positie wat dat betreft. Het lijkt me zeer onwaarschijnlijk dat ze met hem zullen gaan verlengen. Tenzij hij de sterren van de hemel rijdt. Ricciardo zou bij goede prestaties een optie zijn, maar Red Bull zou ook een kwalitatief betere tweede rijder voor naast Max kunnen prefereren, en hiervoor kunnen kijken bij andere teams. Hierbij zou een kwalitatief en ook lucratief interessante coureur overwogen kunnen worden.

Mercedes

Coureurs zijn al vastgelegd voor 2025

Ferrari

Ferrari lijkt de intentie te hebben om voor langere tijd met Leclerc te verlengen. Hier staat tevens een goed salaris en Ferrari kennende een ongetwijfeld goed verhaal, met allerlei beloftes tegenover. Ze lijken echter minder happig te zijn om Sainz in zijn wensen tegemoet te komen. Een ontevreden Sainz, zou zijn heil zomaar wel eens elders kunnen zoeken.

Mclaren

Coureurs zijn al vastgelegd voor 2025

Aston Martin

Ondanks dat beide coureurs een aflopend contract hebben, denk ik dat we niet veel veranderingen hoeven te verwachten. Beide zullen nog wel te porren zijn voor een jaartje erbij en zeker als ze hun updates van eind 2023 een goed vervolg kunnen geven. Ongetwijfeld zou Lawrence Stroll zijn zoon nog willen behouden en willen ze nog al te graag Alonso (die na 2024 nog niet zou willen stoppen), nog een jaartje binnenboord houden.

Alpine

Dit kan wel eens een interessante worden en met name Ocon zou nog wat moeten verbeteren wil hij zijn stoeltje behouden. Gasly vond ik een sterk eerste seizoen rijden. Aan de andere kant: Wat zijn nou de alternatieven voor Alpine? En tenslotte blijft het een Franse team, wat nu haar zo gewenste 2 Frans coureurs heeft.

Williams

Voor Williams wordt het heel lastig om hun huidige line-up te behouden. Sargeant zou het een stuk beter moeten doen dan in zijn rookie seizoen, wil hij zijn stoeltje behouden en Albon zou heel erg gewild zijn en door meerdere teams overwogen worden.

Racing Bulls

Marko gaf al aan dat Lawson een stoeltje voor 2025, zo goed als toegezegd is.  Met eventueel nog wat meters in 2024 erbij. Hierdoor lijkt het te gaan tussen Ricciardo en Tsunoda. Mocht Ricciardo niet overtuigend genoeg presteren om in aanmerking te komen voor het stoeltje van Perez, lijkt er voor hem alles aan gelegen om Tsunoda voor te blijven. Zelfde geldt dan uiteraard ook voor Tsunoda

Stake

Dit wordt een interessante. Bottas rijdt vrij anoniem en niet slecht, maar brengt ook niet wat je van een coureur van zijn kaliber zou verwachten. Zhou daarentegen, is niet de meest begeerde jonkie, maar weet Bottas goed het hoofd te bieden en hem aardig bij te blijven. Ook Audi zou ongetwijfeld een rol spelen in de coureurs keuze. Gezien ze in 2025 vast wel hun coureurs voor een jaar later willen hebben, om zo een begin te kunnen maken.

Haas

Dit is een team dat eigenlijk door veel coureurs niet begeerd wordt, in plaats van andersom. Zelf zullen ze na hun ervaringen met rookies terughoudend zijn en aan ervaring vasthouden. Met Magnussen lijken ze te gaan verlengen. Met Hulkenberg willen ze dat ook, maar hij lijkt er zelf minder welwillend tegenover te staan en zijn heil elders te willen zoeken.

Mijn voorspelling

Met al het bovenstaande in acht genomen, verwacht ik dat de grid er in 2025 als volgt uit gaat zien:

 

Team Coureur 2025 Coureur 2025
Red Bull Verstappen Sainz
Mercedes Hamilton Russell
Ferrari Leclerc Albon
Mclaren Norris Piastri
Aston Martin Alonso Stroll
Alpine Gasly Ocon
Williams Perez Drugovich
Racing Bulls Tsunoda Lawson
Stake Hulkenberg Zhou
Haas Magnussen Bottas

 

Wat denken jullie? Laat het weten in de comments.

Deel dit artikel

3.4 5 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
15 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
Denise
Gebruiker
Denise
5 maanden geleden

Aan allen de beste wensen en gezond 2024 en op naar een mooi f1 seizoen.

Denise
Gebruiker
Denise
5 maanden geleden

Als hulkenberg de mogelijkheid krijgt om ergens anders te gaan rijden zal hij dat zeker doen.

Sleutel positie is het stoeltje naast Verstappen en vind het een mooie die je gedaan hebt met Carlos. Ben dan benieuwd hoe hij het gaat doen tov Max.

Perez zal denk ik gewild zijn ivm geld dat mee gebracht gaat worden en zal goed zijn voor Williams.

Ik ben benieuwd naar Ricardo of we hem terug zien of niet. Komend seizoen moet hij laten zien of hij nog wel recht heeft op een zitje in de f1.

Mitchell.
Gebruiker
Mitchell.
5 maanden geleden

Jij ook nog de beste wensen Johan😉.

Niets zo leuk als het moment dat de stoelendans op gang komt (heel vaak hadden we in de maand december al wel wat wisselingen gehad); De eerste maanden van het nieuwe F1 seizoen worden nu nog belangrijker qua coureur prestaties als ooit te voren.

Dat Ferrari Carlos een 1-jarig contract scheen te hebben aangeboden, moet voor hem toch wel als een klap voelen.
Vind Persoonlijk dat Carlos zich op persoonlijk vlak ontzettend heeft ontwikkeld (mentaal echt zo veel beter geworden); Als Ferrari zijnde zou je dus gek zijn om zo’n coureur te laten lopen, omdat de oorlog sneller gewonnen kan worden met hem dan met Charles (die op bepaalde vlakken veel minder sterk/ver is).

Alex verdiend het om bij een mooi team te zitten waar hij de absolute leider kan zijn, en ik twijfel of dit bij een Ferrari is (die gevechten tussen hem en Charles zouden wel leuk zijn).

Voor de rest zouden al die andere wissels wel echt gewoon kunnen en klinken ze best logisch.

Leuk stuk om te lezen.

Eric
Admin
5 maanden geleden

Goede analyse Johan!

Wat betreft MB hoop ik dat Hamilton ermee stopt na nog een jaar zonder overwinning. Russell heeft de tijd en kan niet bij een ander topteam terecht maar als Hamilton stopt, dan gaat het pas echt silly season worden!

En natuurlijk aan iedereen die zo vriendelijk F1Cover als hun favoriete F1-kanaal heeft gekozen, alle goeds en gezondheid en een fraai F1-seizoen toegewenst in 2024!

DC77
Gebruiker
DC77
5 maanden geleden

Altijd leuk om mee bezig te zijn Johan! Jij, en iedereen hier, uiteraard ook een gelukkig, gezond en mooi 2024 gewenst!

Sainz naar RB had ik zelf niet zo aan gedacht, maar is niet eens zo’n gekke gedachte, ook de gezien de relaties die er ongetwijfeld nog steeds zijn. Zelf had/heb ik Norris ook altijd hoog op het wensenlijstje staan (ben heel benieuwd of ie dit jaar Piastri nog zo achter zich kan houden in de races), en ik vind eigenlijk Albon ook nog steeds een goede optie voor een 2e kans in die auto.

Als Hamilton idd stopt, zoals Eric hierboven aangeeft, als de volgende MB wéér tegenvalt en/of hij helemaal zoek gereden wordt door Russell, dan begint het feest idd helemaal!

Ben daarnaast zeer benieuwd hoe ‘Alpha Tauri’ het zal doen komend seizoen.

Tristan
Gebruiker
Tristan
5 maanden geleden

Jij ook de beste wensen Johan!

Ik zou Hulkenberg wel graag naast Verstappen zien. Wat mij betreft mag er nog wel het een en andere veranderen aan de Mercedes line up, maar helaas heb ik het niet voor het zeggen haha

Friese Enfant Terrible
Gebruiker
Friese Enfant Terrible
5 maanden geleden

Iedereen de beste wensen voor 2024. Hopelijk krijgen we een mooi seizoen en wordt Max weer wereldkampioen.

Bianco
Gebruiker
Bianco
5 maanden geleden

Hulkenberg naar RedBull zouook nog kunnen.

Laatst gewijzigd 5 maanden geleden door Bianco

Lees meer

Welkom Terug!

Hier kun je inloggen.

Nog geen account?

Welkom op F1cover!

Maak hier je account aan.

Heb je al een account?

Naam

Email-adres

Username

Profielfoto