What(ever) happens in Vegas, Max wins

Wat een overwinning! De 18e dit seizoen, een absoluut record en de race maakte veel goed van het andere Las Vegas-gedoe.

Met een tijdstraf, een beschadigde auto, gevechten om terug te komen, achter je teammaat zitten met DRS voor Leclerc, Max had veel te doen vandaag en deed het allemaal.

Zoals Brundle zei, Max heeft de raw speed en is foutloos. Met 53 overwinningen nu, is hij Vettel voorbij. Voor wie zich nog herinnert hoe het was toen Vettel alles won in de Red Bull, telkens zijn vinger opstekend, had je ooit kunnen denken dat er iemand al dat soort records zou breken?

Wat vonden jullie van de race in Las Vegas?

Deel dit artikel

2.7 3 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
3 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
JohannF1
Schrijver
21 dagen geleden

Het is zoals je het zegt Eric. Hij heeft er voor moeten vechten vandaag, en zo’n beetje alles wat tegen kon zitten, zat ook tegen (tijdstraf, schade, verkeer, telkens een sc bij een ruime voorsprong). Hetgeen wat nog het meest tegenzit, en zijn overwinning in gevaar leek te brengen, was de graining. Graining werd veroorzaakt door de koude temperaturen, omdat ze zo graag middernacht, langs de lichtjes wilden racen. Zoals bekend zou Ferrari hier het meeste last van hebben. Ironische aan de graining was dus dat op een gegeven moment Leclerc ondanks hogere slijtage meer leven in zijn banden had en sneller ging. De graining (dat de banden afkoelden) leek met name veroorzaakt te worden door de vroege VSC en paar ronde later SC. Hierin koelden door de lage temperaturen de banden af, en was het moeilijk deze weer opgewarmd te krijgen. Eerste rondes had Max tot aan de SC al een voorsprong van 3 seconde, en eerste rondes na de SC alweer 2 seconde. Dit kwam precies overeen met de longruns van vrijdag, toen die gemiddeld een halve seconde sneller was dan Ferrari en bij Ferrari en de rondetijden van Ferrari steeds verder opliepen. Toen werd er geen graining geconstateerd, omdat hij de ronden aaneengesloten kon rijden, zonder onderbreking. Temperatuur was toen nog te managen. Vandaag een andere verhaal, en dat leek zijn overwinning even in gevaar te brengen.

Maar door zijn geweldige raw pace en een ijzersterke tweede en derde stint, wist hij toch nog de overwinning binnen te slepen. En beide stints had hij het nodige te doen. Tweede stint was er het nodige aan verkeer, het contact met Russel, maar wist hij toch de weg naar voren te vinden. Wat verder vooral opviel: Tweede stint kon hij de temperatuur er prima inhouden, omdat er geen onderbreking was van een SC of VSC. Ondanks dat Leclerc toen met aantal ronde nieuwere banden en 7 seconde voorsprong de baan op kwam, was hier nog maar 1 seconde van over toen de SC de baan op werd geroepen. Derde stint had die natuurlijk ook wat obstakels te overwinnen. Beginnend als vijfde en met banden die hij eerst op temperatuur moest brengen. Perez leek dat moment, de beste papieren voor de overwinning te hebben, maar toch verschalkte hij ze één voor één en flikte hij het. Ongelooflijke prestatie. Na Maxico nu ook Max Vegas

BMW P85 V10
Gebruiker
20 dagen geleden
Antwoord op  JohannF1

Ik denk dat dit de eerste GP was waar het niet gunstig was om helemaal vooraan te rijden in de eerste stint als al het verkeer nog bij elkaar zit.
Wat je aanhaalt over de dalende bandentemperatuur onder (V)SC is ook helemaal waar.
Aanvullend denk ik dat het beter was om achter iemand te rijden om je banden op temperatuur te houden dan dat je zelf een weg moet banen door de koele lucht op het lange rechte stuk.
Normaal kun je niet close volgen omdat je dan je banden oververhit, maar nu zou het close volgen wel eens een voordeel geweest kunnen zijn om in de warmte van je voorganger de banden beter in hun optimale temperatuurbereik te houden.
Later in de race is dat probleem minder omdat het verkeer meer verdeeld is en de warmte van de auto’s toch wat blijft hangen tussen alle beton en heken langs de baan.

JohannF1
Schrijver
20 dagen geleden
Antwoord op  BMW P85 V10

Daar heb je een goed punt Roger. Het is inderdaad wel opgevallen dat degene die onderdeel waren van een drs trein (waren er nogal wat), amper drop off hadden, vrij constante tijden hadden en lang mee konden. DRS en tow was ook zeer krachtig, waardoor het moeilijk was om weg te komen en degene in DRS als het ware meegetrokken werd. Deze hoefden dan niet te over compenseren en daarmee de banden ook niet zo te belasten om bepaalde snelheid en temperaturen te bereiken.

Lees meer