Dit is het weerbericht voor Hongarije: Regen in kwalificatie

Het raceweekend in Hongarije kent vaak wisselvallig weer, in 2020 & 2021 zagen we een natte start van de race. Ook dit weekend wordt regenachtig weer voorspeld. Op zondag is het droog, maar op vrijdag en zaterdag kunnen er buien vallen. 

Volgens de MET-office is de kans op regen in de kwalificatie, net als tijdens vrije training 3, 60%. Op vrijdag is de kans op regen kleiner, maar zeker niet nul.

Regen in de kwalificatie zorgt altijd voor chaos, het is constant gokken wanneer de baan er het beste voor staat, 30 seconden te laat de pits uit rijden kan je zomaar de eerste startplek kosten. Daarom willen teams vaak in Q1, Q2 of Q3 veel rondes doen, zodat ze niet verrast kunnen worden. We zien regelamtig gele of rode vlaggen in een kwalificatie in de regen, iedereen probeert op een nat wegdek toch steeds sneller te gaan. Zo zagen we al dat een gele vlag voor Verstappen erg kostbaar was in Silverstone. Hij zou anders namelijk op pole hebben gestaan.

Verstappen die de favoriet lijkt in deze natte weersomstandigheden stond al op pole in twee van de drie natte kwalificaties dit jaar. Maar wist daar door een spin van Leclerc in Silverstone geen hattrick van te maken. Het is dus, zoals Verstappen na Silverstone al zei, een beetje een loterij wie zijn beste ronde kan doen in de meest gunstige omstandigheden.

Dit kan roet in het eten van Ferrari gooien, er wordt voorspeld dat zij net als in Monaco erg snel zullen zijn, vanwege het Hongaarse circuit dat veel downforce vergt. Maar zou de auto die in het droog de meeste grip heeft, niet ook de meeste grip in de regen hebben? In principe wel, maar dit is afhankelijk van meer factoren. Wat wel zo is, is dat de coureur veel meer invloed heeft, als niet het volle motorvermogen kan worden aangesproken.

Wie denken jullie dat na Q3 bovenaan staat?

VT1

40%

VT2

30%

VT3

60%

Kwalificatie

60%

Grand Prix

10%

Zo ziet het er voor dit weekend in Hongarije op woensdag uit.

Deel dit artikel

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer