Wat te doen aan supportersgeweld in de F1?

Misschien dat voor sommigen de term supportersgeweld in de F1 niet de juiste is. Dat het daarmee overdreven wordt. Wij zouden het onderwerp ook niet groter willen maken dan het is, maar je hoeft geen helderziende te zijn, om te bedenken dat het ook zomaar eens uit de hand zou kunnen lopen. Er zijn met name op het gebied van aanranding van vrouwen wel degelijk zaken gebeurd die zondermeer als geweld gekwalificeerd moeten worden. Het zijn echter gelukkig nog incidenten en met name op dat aspect wordt nu al iets gedaan door de FIA. Het feit dat GP’s meestal eenzijdig bezocht worden, soms vooral door de Orange Army (what’s in a name?), soms door de fans uit dat betreffende land, wil niet zeggen dat daarmee supportersgeweld onmogelijk is. Het feit dat kaartjes voor een GP zo duur zijn, wil ook niet zeggen dat daarmee supportersgeweld wel niet zal voorkomen. Ook rondom voetbalwedstrijden is al talloze malen gebleken dat hooligans elkaar feilloos buiten het stadion weten te vinden….

Wat er ten opzichte van het voetbal nog aan ontbreekt (of ontbrak?) is de animositeit jegens de andere club en de andere supporters. De haat die vanuit een bepaalde “side” naar andere supporters wordt geuit. Maar, social media hebben de verschillen, zo lijkt het althans, verkleind. En er is natuurlijk geen scherpe scheidslijn aan te brengen tussen voetbalhooligans en degenen die de haat in de F1 brengen. Als je als voetbalhooligan zo ongeveer alles hebt “gewisseld” met je opponenten, de hooligans van een andere club, wat weerhoudt je dan ervan, om diezelfde teksten te gebruiken als het gaat om de fans van Max of Lewis?

En de media, welke rol spelen die hierin? Bij F1Cover steken we onze voorkeur voor Max en zijn rijstijl niet onder stoelen of banken en geven onze mening over de invloed van Hamilton en Mercedes op de F1. We proberen dat netjes te houden en hebben geen noemenswaardig bereik. Als SkyF1 daarentegen de berichtgeving eenzijdig doet, dan blijkt dat al veel frustratie op te roepen. Als coureurs nalaten de eigen fans te corrigeren, of als alleen sommige coureurs de eigen fans moeten corrigeren, mede vanwege de eenzijdige berichtgeving, dan wordt de frustratie nog meer gevoed en kan zomaar een antipathie ontstaan.

Hoe moeten Engelse fans een evenwichtig beeld van Max krijgen, als zij alleen de Engelse media zien en lezen? Is het andersom ook zo? Of heeft bijvoorbeeld Alonso gelijk als hij zegt dat elke coureur die het opneemt tegen een Engelse coureur, door de Engelse pers zal worden neergehaald? Dat daarmee het probleem van de eenzijdige belichting van incidenten, de eenzijdige berichtgeving over één coureur, over één “uitverkoren” team ontstaat in Engeland? Hoe fraai ze het ook brengen, SkyF1, met de reportages eromheen, de analyses, de 1 op 1 interviews, dat de fans van Max zich nooit aan de indruk kunnen onttrekken dat het met een ander vergrootglas is, als dat wordt gehanteerd voor de 19 anderen en zeker voor de tegenstander van Max op dat moment?

Hier past wel een kanttekening. Wij zien via F1TV, of rechtstreeks SkyF1 een bepaald deel van de Engelse media. De tabloids als Express en TheSun zijn daarmee op hun manier vergelijkbaar, maar de verslaggeving door Channel 4, waar David Coulthard mede het commentaar verzorgt, heeft zeker niet dat negatieve over Max.

Maar, wat daar ook van waar is, is dat dan een reden voor de ogenschijnlijk toegenomen animositeit over en weer? Is dat dan wat de fans van Hamilton voedt om eindeloos door te gaan over AD 2021? Waardoor er zeker ergernis ontstaat? Is dat wat de media veroorzaken? Of mede veroorzaken?

Of gaat het in de F1 toch niet zo ver komen? Wat nu als er op die Italiaanse tribune, waar de Max-fans gedwongen werden om hun oranje petjes af te doen, een gevecht was ontstaan? Hoe ver waren we daarvan verwijderd? En als consequentie daarvan, hoe ver is de F1 dan van het voetbalgeweld verwijderd? De FIA moet snel wakker worden, want er was hier volgens de berichten geen enkele beveiliging te bekken. Beveiliging, zoals die tot nu toe bij alle incidenten leek te ontbreken. De astronomische bedragen voor een ticket, die zouden tenminste moeten betekenen dat de organisatoren met een beetje verantwoordelijkheidsgevoel en een klein beetje zicht op inkomsten die langer moeten aanhouden dan nog 1 of 2 jaar, van de € 500,- voor een ticket, toch tenminste € 10,- voor beveiliging kunnen uittrekken? Dat zou toch moeten volstaan?

Want wie gaat er anders nog 1, 2 of 3 dagen naar een duur evenement, waar voetbalsupportersgeweld elk moment kan ontstaan?

Over dit onderwerp kunnen jullie ook binnenkort meer lezen, als onze gastcolumnisten hun eigen ervaringen opschrijven en met jullie zullen delen.

5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer