Tom’s track talk – Grand Prix van Japan editie

Deze week gaat de formule 1 na 3 jaar weer naar Japan in Suzuka voor de 18e ronde van het formule 1 kampioenschap. Het circuit is 5807 meter lang, bestaat uit 17 bochten en bevat slechts 1 DRS zone. Het is in 1961 gebouwd als testcircuit van Honda, en daarmee een soort thuiswedstrijd voor Red Bull. (Hoewel Red Bull een eigen motor heeft gebouwd met steun van Honda dit seizoen) De grand prix van Japan duurt 53 rondes en de gemiddelde ronde tijd lag de vorige races tussen de 1.31m en 1.35m.

Het circuit start met een bijna vol gas bocht naar rechts die wordt gevolgd door een langzamere bocht naar rechts. In deze bochtencombinatie zou er ingehaald kunnen worden. Dan komen de coureurs bij S-sectie die begint met een vol gas bocht naar links waarna er snel een bocht naar rechts volgt. Na deze bocht komt nog een bocht naar links en dan gelijk weer een bocht naar rechts. De S-sectie en ook de eerste sector eindigt met een lange bocht naar links.

De tweede sector begint met een korte hoge snelheidsbocht naar rechts die wordt gevolgd door een 90 graden bocht naar rechts. Dan is er een kort recht stuk met een knikje naar rechts die wordt gevolgd door een haarspeldbocht naar links. Na de haarspeldbocht is er een lang vol gas stuk met een paar knikjes naar rechts. Bocht 13e en 14e van het circuit heten “Spoon Curve”  en gaan beiden linksaf. Deze bochten zijn beide medium snelheid bochten naar links. Na deze bochten eindigt sector 2. Met de auto’s van voor het seizoen 2022 kwam inhalen in deze sector bijna niet voor.

Sector 3 begint met de erg bekende “130r” bocht. Deze bocht is vol gas naar links. Na deze bocht volgt een kort recht stuk.  Dan is er een inhaalmogelijkheid in de langzamere rechts links “Casio Triangle” chicane. Daarna gaan de coureurs vol gas door de laatste bocht naar rechts. Aan de rechter kant is hier de ingang van de pitstraat. Na deze bocht opent de DRS en passeert de auto’s start finish.

De voorspellingen voor het weer in Suzuka zijn net als in Singapore wisselvallig, met waarschijnlijke een natte training op vrijdag en een droge kwalificatie op zaterdag. Zondag lijkt de race droog te verlopen maar er kan een buitje vallen. Dit weekend in Japan zou zomaar een onverwachte winnaar kunnen opleveren.

Deel dit artikel

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer