Verstappen pakt magische pole in kwalificatie waar beide mercedessen crashen

In een kwalificatie op de Red Bull Ring waar alles om precisie ging, lukte het de Mercedes coureurs niet hun auto op de baan te houden. Door het sprintformat hadden de teams en coureurs maar de helft aan voorbereiding. Max Verstappen wist op magische wijze als snelste te kwalificeren.

Q1 exit

Het was niet alleen balen voor de Mercedes coureurs, ook zal onder andere Daniel Ricciardo na zijn exit in Q1, flink wat na te denken hebben. Daarbij werd hij tot overmaat van ramp voor de 9e keer dit seizoen verslagen door teammaat Lando Norris, zelfs terwijl Norris grotendeels de enige vrije training aan zich voorbij zag gaan vanwege motorproblemen.

Lando Norris, was de enige Brit op de baan die zijn auto heel hield. Omdat hij veel van VT1 gemist had, leek hij geen vertrouwen in zijn auto te hebben. Hij riep over de boordradio dat hij niet op de rem durfde te gaan. De Mclaren coureur start op P15.

Het is ook een stevige klap voor Sebastian Vettel geweest, Voor de eerste keer in 6 races is zijn teamgenoot Lance Stroll boven hem gekwalificeerd. Wat daarbij natuurlijk niet helpt is dat Vettel het langzaamste van allemaal bleek, mede doordat zijn laatste ronde verwijderd werd vanwege het overschrijden van track-limits. Maar hij was hoe dan ook niet uit Q1 gekomen.

Teleurstelling bij Mercedes

Mercedes wilde bouwen op hun sterke weekends in Groot-Brittannië en Canada. In beide races wist Lewis Hamilton op het podium te eindigen. De garage van Mercedes begon optimistisch te worden na goede resultaten in Q1 en Q2. De twee coureurs leken misschien wel over de snelste auto te beschikken. Maar hun optimisme sloeg aan het begin van Q3 om in woede, nadat beide coureurs de auto afschreven. Lewis Hamilton deed het op zijn eerste snelle ronde, en heeft geen tijd neer kunnen zetten. Tegen de tijd dat de rode vlag voor Hamilton’s auto uitkwam, had bijna iedereen in Q3 al een tijd gezet. Er hing niet lang een groene vlag op de baan, Russell belandde namelijk in zijn eerstvolgende ronde ook in de bandenstapel.

Strijd om Pole

Het was niet vanzelfsprekend voor Max Verstappen, hij leek in alle sessies erg competitief. Maar Mercedes en Ferrari zaten er vlak achter, zo niet ervoor. Nadat Mercedes het voor zichzelf vergooid had was het een gevecht tussen Verstappen en de Ferrari’s van Charles Leclerc en Carlos Sainz. Sergio Perez, teamgenoot van de Nederlander leek voor het derde weekend op rij niet voor pole mee te kunnen strijden. Max is er uiteindelijk in geslaagd om voor beide Ferrari’s te kwalificeren. Maar niet met veel marge, zo was het gat naar Leclerc slechts 0,029 seconden.

Na de kwalificatie

Max Verstappen: “Het was lang wachten tussen de twee runs en dat is nooit optimaal, als je eenmaal in het ritme zit, is het fijn om gewoon door te kunnen gaan. Ook weet je dat de baantemperaturen aan het dalen waren, de wind veranderde een beetje, Het zat aan het einde allemaal heel dicht bij elkaar, het is ook een heel uitdagende baan om alles goed te krijgen. Er zijn niet zoveel bochten, maar de bochten die je hebt zijn behoorlijk lastig, een foutje is hier snel gemaakt, natuurlijk ben ik heel blij met pole, maar ik weet ook dat je morgen en zondag pas de punten kunt pakken. “Ik denk dat we een goede auto hebben. Normaal gesproken is de kwalificatie niet ons sterkste punt, dus ik hoop natuurlijk gewoon goed door bocht 1 te komen. Vanaf dat moment kan alles gebeuren, maar ik heb vertrouwen in de auto die we hebben.” “Het is fantastisch om alle fans hier te zien in oranje. De steun die ik hier nu al een paar jaar krijg. Het geeft me zeker een glimlach op mijn gezicht en ik hoop dat we er een geweldig weekend van kunnen maken.”

5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer