Marc Surer ziet Max Verstappen liever niet als 7-voudig wereldkampioen.

Eindelijk een objectieve vergelijking tussen de carrières van Max Verstappen en Lewis Hamilton

In een interview dat Kevin Scheuren van het Duitse Formel1.de met Marc Surer had, gaat het geheel om de vraag, of de twee coureurs met elkaar te vergelijken zijn en uiteindelijk, wie op dit moment de beste is.

Kan een vergelijking wel?
Kevin begint met aan te geven dat een vergelijking van hun carrières helemaal niet zo gek is omdat ze beiden op jonge leeftijd in de F1 kwamen. En beiden hadden na 7 jaar al veel races verrreden. Marc Surer, die ook Hamilton van het begin aan heeft gevolgd, vergelijkt ze op verzoek van Kevin.
Hij geeft aan dat het eigenlijk twee heel verschillende types zijn. Hamilton als fijngevoelig en bedachtzame coureur die langzaam en zorgvuldig door McLaren werd gebracht en die vanaf zijn eerste GP goed voorbereid en direct in een top-auto zat.
En dat tegenover het natuurtalent Max Verstappen, die snel is in welke auto je hem ook in zou zetten en die eerst bij Toro Rosso moest beginnen en pas met Red Bull in een top-auto terechtkwam, toen deze het vanaf 2021 eindelijk tegen Mercedes op konden nemen. Hij meent van Max dat hij zo onwaarschijnlijk goed is, dat hij soms ook over zijn doel heen schiet. “manchmal auch übers Ziel hinaus”.

Teamgenoten
Dat kan in ieder geval van Lewis niet gesteld worden, die altijd correct was naar zijn teamgenoot en zijn team. En ook naar zijn concurrenten, daar vindt Marc Surer dat hij een een “weiße Weste” heeft, ofwel niets groots op zijn kerfstok heeft. Overigens is dit ook niet zozeer een tegenstelling met Max, maar Surer geeft daarvan aan dat het natuurlijk fascineert als Max van achter ui het veld naar voren ploegt en daar op het scherpst van de snede met zijn concurrenten vecht.

Als F1cover willen we daar dan ook graag aan toevoegen dat Lewis dat natuurlijk maar zelden heeft moeten doen.

Een andere vergelijking betreft dan de teamgenoten, waar Lewis het in het begin met Fernando Alonso en Jensun Button te stellen had, had Max relatief snel Carlos Sainz en Daniel Ricciardo in de grip (“Unter Kontrolle”).

Weg naar de F1
De weg naar de F1 was ook weer heel verschillend, waar Max alles oversloeg aan klassen, terwijl Lewis ze allemaal rustig heeft afgevinkt. Ook daaraan is te zien, zo stelt Surer, dat Max een buitengewoon talent is. Alleen Kimi Raikkonen is wat dat betreft vergelijkbaar als het gaat om de manier waarop ze hun debuut maakten in de F1. Juist omdat hun entree in de F1 volledig onvergelijkbaar is, wil Surer ook niet veel weten van de statistieken, die natuurlijk sterk beïnvloed worden door de auto’s waarmee ze konden beginnen. Lewis kon vanaf het eerste moment races winnen in de McLaren, terwijl Max dat eigenlijk pas kon met de Red Bull van 2021.

Beleving
Als het dan aankomt op de beleving van beiden, dan valt Kevin nog wel het verschil op tussen Lewis en Max’ podium na Canada. Waar Max blijk lijkt te zijn en de beker zo snel mogelijk mee wil nemen en door naar de volgende GP is Lewis uitbundig. Surer beaamt dat. Het was ook hem opgevallen en hij had wel verwacht dat Max blijer zou zijn, juist vanwege de manier waarop hij de wedstrijd met een minder snelle auto dan de Ferrari toch had weten te winnen. Maar voor Max is dat de gewoonste zaak van de wereld, het winnen van races. Hij denkt aan het kampioenschap.

Max 7-voudig wereldkampioen?
Tot slot vraagt Kevin dan aan Marc, of hij verwacht dat Max naast Schumacher en Hamilton misschien ook 7-voudig wereldkampioen kan worden. Daarop zegt Marc Surer resoluut, dat hij dat niet hoopt. Hij meent dat voor zo’n prestatie dan een team een hele tijd zou moeten domineren, zoals dat in het verleden gebeurd is en dat is niet goed voor de sport. De tijden waarbij voorafgaand aan de race of zelfs het weekend al bekend was wie er zou winnen en dat de spanning er in zat, of de teamgenoot wel van het gas zou gaan, als die er voor lag, die hoeft Surer niet terug te zien. Hij hoopt voor de F1, dat dat soort statistieken niet meer terugkomen.

Tot zover dit lovende interview van een race-fanaat, niet Nederlands, die objectief naar beiden kijkt en beide carrières al vanaf het begin heeft gevolgd.

Wat vinden jullie? Zouden jullie graag de dominantie zien, zodat Max 7-voudig wereldkampioen zou worden?

 

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer