Is de spanning er nu al af, na één GP?

Wat een luxe! Max heeft een goede auto en wint de eerste GP!

Jaren hebben we daarop gewacht. 2017, eerste volle jaar bij RB, maar te langzaam én teveel motorische pech, 2018 dan, zelfde probleem, MB domineert en Ferrari heeft zo zijn “eigen” problemen. 2019 nog steeds, Max heeft abonnement op 3e plaats. 2020, het eerste corona-jaar, met de eerste verplaatste wedstrijd in Oostenrijk, Max’ “thuis” circuit.. Kansloos op achterstand en uitgevallen… Pas aan het eind van 2020 winst op eigen kracht in Abu Dhabi. De aankondiging van veel goeds. En dan nu pas 2 seizoenen later, raken we zogenaamd al gewend en beginnen het al saai te vinden als Max dan eindelijk, naast zijn eigen superieure rijderskwaliteiten, ook de beste auto lijkt te hebben. Op Bahrein dan.

Dus misschien nog maar even relativeren! Mechanische pech, mislukte kwalificaties, gezeur met Perez, snel beter concept Mercedes, Ferrari presteert beter als een circuit niet banden vreet, er is nog zo veel mogelijk en er is nog zo veel spanning te beleven in 2023!

Neem nou bijvoorbeeld ook eens de onderlinge duels. Die lijken dit jaar  best veel spanning op te leveren. Na de eerste wedstrijd, waarbij Nyck de Vries en Ocon toch wel stevige tikjes gekregen hebben, kijken we nog even vooruit:

Williams:

Albon tegen Sargeant, een al redelijk ervaren F1-coureur, bovendien bekend met het team en de auto, neemt het op tegen een rookie die nog niet binnenkomt zoals Piastri. Dit wordt dus een duidelijke overwinning voor Albon. Hoe duidelijk? Als we de kwalificatieduels als uitgangspunt nemen en als arbitraire maatstaf, dan verwachten wij dat het 20 – 3 wordt voor Albon.

Alpha Tauri:

Mooi duel, Tsunoda tegen de “eigen” Nyck de Vries… Tsunoda kent de auto en het team, Nyck is een coureur die alles al gezien heeft en zich snel kan aanpassen. Toch verwachten wij dat Tsunoda, zeker in het begin van het seizoen, de snellere coureur zal zijn en blijven. 16 – 7 voor Tsunoda.

Haas:

Hulkenberg moet weer terugkomen, Magnussen is al ingeburgerd. Van Hulkenberg wordt direct veel verwacht. Geen fouten, punten, maar Magnussen kan ook erg snel zijn, als het hem meezit. Wij denken dat Magnussen de overhand krijgt en dat het een spannend duel wordt, waarbij Magnussen 12 keer het snelst is in de kwalificatie en Hulkenberg dus 11 keer. Ookal heeft Hulkenberg nu bij de eerste GP bewezen dat hij nog niets kwijt is van zijn snelheid, dat is wel duidelijk!

Alfa Romeo:

Bottas kon altijd goed kwalificeren, hem ontbreekt het aan de racecraft die anderen wel hebben. Zhou zal beter worden, maar het is onduidelijk hoe veel hij nog kan verbeteren. Onze verwachting is dat Bottas het duel wint: 14 – 9

McLaren:

Dat moet Norris goed kunnen redden, tegen rookie Piastri. Of hij moet gedesillusioneerd raken vanwege de prestaties van de McLaren. En Piastri is met zo veel tam-tam de F1 binnengekomen, dat hij toch ook niet alles kan verliezen. Wij verwachten dat Norris het redelijk ruimt wint: 16 – 7

Aston Martin:

Stroll schakelt zichzelf al uit voor de tests en waarschijnlijk ook de eerste GP… Alonso kent geen genade, zeker als hij plotseling met de Aston Martin mee kan doen voorin. Afgezien van zo af en toe wat pech in de kwalificatie denken wij dat Alonso dit duel wint met 18 – 5.

Alpine

Twee Franse rijders in een Frans team en ze zitten er nog niet bij. Geen reden toto oorlog vooralsnog, maar dat lijkt onafwendbaar. Wij verwachten dat Ocon, ondanks de eerste tik, het seizoen nipt winnend afsluit, namelijk met 13 – 10.

Ferrari

Sainz is een bijter, Leclerc heeft meer pure snelheid, zeker ook in de kwalificatie. Dat blijkt toch telkens. Het onderlinge duel wordt beslist in het voordeel van Leclerc, 17 – 6

Mercedes

Lewis lijkt al behoorlijk in zak en as, nu de MB niet snel genoeg is. Russell kan daar beter tegen, heeft nu eenmaal ook te maken met Hamilton die eerst zijn 8e titel moet binnenhalen, voordat hij aan de beurt is, maar in kwalificaties mag hij er vast wel voor zitten… 14 – 9 voor Russell

Red Bull

Max heeft altijd gedomineerd in kwalificaties. Zijn beperkt aantal poles is alleen maar veroorzaakt door MB’s hegemonie. Hij is zeker ook Perez de baas. Was het nu la, terwijl de auto blijkbaar Perez nog beter lag. Dat gaat zeker niet lang meer duren, voordat Max de auto weer helemaal naar zijn hand zet. Afgezien van foutjes als in Singapore 2022 komt Perez er niet voor. Max vs Perez: 20 – 3.

Deel dit artikel

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer