Heeft Max gelijk met zijn kritiek op de sprintweekends?

Gisternacht liet Max na de winst in de sprintrace nogmaals zijn kritiek horen op het format van het sprintweekend. Hij ging er na een eerste grap serieus op in en had een aantal punten van kritiek:

Na de kwalificatie (voor de hoofdrace) kun je niet veel meer doen (“you’re a bit lost”). Max vindt dat je maar één kwalificatie zou moeten doen in een weekend en door het sprintformat kun je met een foute setup daarna niet veel meer veranderen.

Dan de tweede kwalificatie, waarvan Max dan zegt, je zet hem op P1, voor de zaterdag, je krijgt niet veel punten en, dan vervolgt hij met:

Nu weet je dus zo ongeveer de krachtsverhoudingen, je weet wat iedereen doet en je kent de onderlinge verschillen in snelheid. Het haalt de opwinding weg die je normaalgesproken voor een zondag had. Als je alleen de kwalificatie had gehad van de vrijdag, dan zou iedereen met meer verwachting en minder kennis naar de hoofdrace gaan kijken. Nu weten we het al… een beetje.

Lewis zegt dan tegen Max dat hij een beetje verveeld klinkt, waarop Max nog stelt dat niet hij verveeld is maar dat hij vanuit de fan denkt en dat je als fan nu ook zo ongeveer weet wat er gaat gebeuren. Het haalt de magie van de zondag weg, waarbij je alleen nog maar de kwalificatie kent en je nog niet weet, wie de snelste is (waar hij met zijn snelle brein dan meteen aan toevoegt “in de meeste jaren”) als je de tv aanzet.

Maar met dat kleine tussenzinnetje zegt Max ook veel dat zijn eigen argumenten weerspreekt. Als het een spannend kampioenschap is (2021) dan zijn de sprintraces sowieso toch wel spannend en tellen de punten natuurlijk ook veel meer. Als het een kampioenschap is zoals de laatste twee jaren en de kampioenschappen van Mercedes (m.u.v. 2016) dan is er natuurlijk toch ook al wat van die spanning weg. Niet dat het niet nog steeds heel leuk is en ook wel spannend nog, maar niet de spanning van twee of meer coureurs die nog kans maken op het kampioenschap.

Dus, is het niet zo, dat in een kampioenschap met een dominante coureur, ook de sprintraces minder spectaculair zijn en dat Max zich hierbij als het ware zelf tegenspreekt?

Wat vinden jullie?

 

Deel dit artikel

5 3 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
7 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
JohannF1
Schrijver
1 maand geleden

Hoi Eric, goeie column.

Zelf ben ik nooit echt fan geweest van sprintraces. Ik houd het liever bij het oude concept. Wel moet ik toegeven dat het als compromis met het concept van dit jaar beter is dan het voorgaande wat we hadden (met 1 VT dat er niet toe deed). Sommige sprintraces staan garant voor spektakel en het brengt inderdaad extra spanning met zich mee, wanneer er een titel op het spel staat. Het lijkt idd wel een beetje of Max zichzelf hierin tegenspreekt maar denk niet dat hij dat bewust doet. Wat ik waardeer aan Max in deze kwestie: Hij is er vanaf het begin een uitgesproken tegenstander van geweest en blijft het ook nu zeggen, op het moment dat hij (bijna) alles wint en dit garant staat voor extra veel punten, voor hem.

Laatst gewijzigd 1 maand geleden door JohannF1
Douane Declarantje
Gebruiker
1 maand geleden

Van mij mag deze hele opset direct de prullenbak in.
Ik begrijp niet wat de toevoeging moet zijn van een sprint race.

Teams kunnen minder testen voor set ups, meer risico op schade/problemen en je weet al wat je kan verwachten tijdens de hoofdrace.

Dat het saai zou zijn, omdat er 1 coureur is die boven alles en iedereen uitsteekt, daar heb ik totaal geen moeite mee. Dit is in de F1 wel van alle tijden.

Eline F1
Schrijver
1 maand geleden
Antwoord op  Douane Declarantje

Hoi Declarantje, leuk om je hier te zien!

Ben het met je eens wat betreft het sprint-format. Wat ik daarvan vind is wel vindbaar onder het kopje gastcolumns. 🙂

Douane Declarantje
Gebruiker
1 maand geleden
Antwoord op  Eline F1

Ja! Tipje van Johan. Kende deze site nog niet, maar ik lees graag mee. 🙂

Eline F1
Schrijver
1 maand geleden
Antwoord op  Douane Declarantje

Dat vind ik leuk, Declarantje! Het zou mooi zijn als de oude garde zich weer een beetje zal hervinden. 😏

Choraii
Gebruiker
1 maand geleden
Antwoord op  Douane Declarantje

Idd, van mij mag dat ook.
Kan er nog steeds niet bepaald warm voor worden.

Lees meer