F1 2023: Is er iemand die de strijd met Max aankan?

Het seizoen 2023 ziet er bij voorbaat geweldig uit! Voor de Nederlandse fan dan. Waren er ooit zulke hoge verwachtingen die ook nog eens reëel lijken? We waren met Max al bijna gewend geraakt aan dat hij wel de beste was, maar toch steeds derde werd achter de Mercedessen, totdat hij eindelijk die hegemonie doorbrak in 2021. En omdat hij dat had gedaan, en tot het laatst had moeten strijden om de titel, en ook Red Bull tot het laatst alles op die auto had moeten zetten, waren de verwachtingen voor 2022 al direct getemperd. Het zou Red Bull en dus Max nog gaan schaden dat ze tot en met Abu Dhabi hadden moeten doorgaan, hoewel dat ook voor Mercedes gold natuurlijk.

Maar, in 2022, na een wat valse start en betrouwbaarheidsprobleempjes, bleek de RB18 een heel goede en zeer competitieve bolide. Op alle circuits, onder alle omstandigheden, niet in de laatste plaats door het Nederlandse fenomeen Max Verstappen. Na Monaco liet hij iedereen nog een keer zien, dat als de auto hem ligt en hij de auto zo kan besturen zoals hij dat alleen maar kan, dan is er geen concurrentie. Met een record aantal overwinningen en het constructeurs-kampioenschap heeft Red Bull 2022 een topjaar gehad, nadat ze zo lang door hadden moeten gaan in 2021.

Dat maakt ook dat het optimisme voor 2023 zo groot is, althans bij F1Cover…Elders wordt Mercedes toch weer gevreesd, wordt Ferrari met het tandem Leclerc – Vasseur de hemel in geprezen, alsof we met de RB19 en Max niet een combinatie zullen krijgen die maar heel, heel moeilijk te verslaan zal zijn. Het mag dan een persoonlijke inschatting zijn, maar de uitspraken van Max dat hij wat hemzelf betreft het maximale al heeft bereikt in de F1, dat geloven wij maar ten dele. Natuurlijk is voor Max de druk eraf, na de winst in 2021. Als je voor je eigen familie, manager, close vrienden dat hebt waargemaakt, wat ze altijd in je zagen, dan zal er een last van zijn schouders zijn gevallen, maar in 2022 heeft Max wat ons betreft aangetoond, dat Max wat betreft de wil om te winnen helemaal niets, maar dan ook helemaal niets heeft ingeboet. Zo fanatiek om de RB18 weer naar zijn hand te zetten, zo verbeten om het kampioenschap weer zijn kant op te trekken, zo vastberaden om helemaal niets weg te geven, zo boos om fouten van het team, dat speel je niet, dan ben je gewoon zo!

En waar Max zo af en toe laat doorschemeren, dat hij niet tot zijn 40e in een F1-auto zal zitten en hij misschien ook nog wel eens andere race-auto’s zou willen besturen, ook daarvan denken we bij F1Cover niet dat Max snel deze status zal opgeven. Hij gaat het seizoen in als de te kloppen coureur, afgezien van de Hamilton-fans beschouwd als de beste coureur op de grid, met een team dat keihard voor hem werkt, zeer waarschijnlijk weer een geweldige RB19 voor hem heeft klaargestoomd, dat is toch het soort seizoen waar hij voor 2021 alleen maar van kon dromen? In de hoogste autosportklasse ter wereld, tegen de 19 andere beste coureurs, met een salaris en sponsorcontracten die hem tot miljardair kunnen maken, waarom zou hij dat sneller dan nodig willen opgeven?

En de strijd met Hamilton dan? In 2021 heeft hij er dus zelf voor gezorgd dat Hamilton op 7 kampioenschappen is blijven steken. Mick Schumacher, vechtend met Latifi in Abu Dhabi 2021 heeft er indirect voor gezorgd dat Hamilton Schumacher niet is voorbijgestreefd. Wonderlijk, maar daardoor staat het dus nu 7 – 2. 5 kampioenschappen lijken een bijzonder doel, laat staan zelfs 6, om beiden voorbij te streven, maar de rivaliteit met Hamilton is een perfecte drijfveer. Als hij met de RB19 er weer een WK aan vastplakt en dan 3 jaar op rij heeft geheerst, dan lijkt het al weer minder ver weg, dat aantal titels.

Aan Red Bull zal het niet liggen! Was het ook niet zo, dat Max in opperste emotie en blijdschap (maar daarom niet minder relevant) uitriep: “Can we dot his for another 10, 15 years?”. Kortom, 2023 is een geweldige kans en zoals het nu gaat, met Max die zich steeds afvraagt, waar hij zich nog kan verbeteren, dan ziet het er geweldig uit!

Je zou het ook nog om kunnen draaien en vanuit het perspectief van de directe tegenstanders bekijken: Hoe ziet het er dan uit? Ze moeten het opnemen tegen iemand die in 2022 met vaak een goede, maar niet altijd oppermachtige auto, toch 15 van de 22 races won. Tegen iemand die onder grote druk gewoon blijft presteren en gewoon steeds het beste uit de auto en hemzelf haalt. Tegen iemand die niet is gebogen of geweken voor de psychologische oorlogsvoering door Hamilton. En die zich evenmin van de wijs laat brengen door wat de Engelse pers over hem schrijft. Tegen iemand die binnen de kortste keren in een seizoen, sowieso zijn teammaat heeft terugverwezen naar de tweede plek. Tegen een coureur, die alle circuits kent, beheerst en er hoogstwaarschijnlijk al eens heeft gewonnen. En tegen een team dat altijd een goede race-auto neerzet, met een super goed strategisch team. Zou je jezelf, als tegenstander van Max, nog veel kans toedichten? Als je eerlijk bent?

 

Deel dit artikel

5 3 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer