Alles wat je moet weten over Zandvoort! – Toms Track talk

Deze week komt het formule 1 circus weer terug naar Nederland.  De 15e ronde van het kampioenschap wordt verreden op het prachtig vernieuwde circuit van Zandvoort. De vorige versie van de Dutch Grand Prix werd zoals we ons dat waarschijnlijk nog wel herinneren gewonnen door Max Verstappen. Ook al was Max vorig weekend in België oppermachtig en zijn voor deze Dutch Grand Prix nu de verwachtingen hooggespannen. Het is nog lang geen zekerheid dat de Red Bull van Verstappen het ook dit weekend goed gaat doen. Zandvoort is een baan waar topsnelheid wat minder van belang is dan Spa-Francorchamps. Zandvoort is een wat technischer circuit en vooral de hoeveelheid downforce is erg belangrijk. Dit zou in het voordeel van Ferrari kunnen zijn.

De baan is 4,3 kilometer lang en bevat 2 DRS-zones. Dit weekend worden er 72 rondes verreden.

Het circuit begint met een redelijk scherpe bocht naar rechts. Deze bocht wordt na een kort recht stuk gevolgd door weer een bocht naar rechts waarna de coureurs gelijk weer hard naar links moeten. Het wegdek staat erg schuin (de Hugenholtzbocht) dus de racelijnen zullen anders zijn dan een normale circuitbocht. Na deze bocht komt een vol gas stuk met 3 knikjes. Dan gaan de coureurs met een hoge snelheid naar rechts door bocht 8. Op het korte vervolgende rechte stuk is het einde van sector 1

Sector 2 begint met weer een snelle bocht naar rechts die wordt vervolgd door een wat langzamere bocht naar rechts. De volgende bocht is een lange doordraaier naar links. Na deze bocht komt de eerste DRS zone van het circuit maar het was vorig seizoen lastig inhalen aangezien deze DRS zone erg kort is. Midden op dit “lange” rechte stuk is ook het einde van sector 2

Aan het begin van sector 3 aan het einde van het lange rechte stuk is een langzame rechts-links combinatie. Deze bocht wordt na een kort recht stuk vervolgd door een iets snellere bocht naar rechts. De bedoeling is dat de FIA in de eerste vrije training gaat testen in deze bocht of het veilig is om de DRS hier al te activeren.  Dat is dan deze race voor de vol gas bocht naar rechts. Vorig jaar begon de DRS zone pas bij het uitkomen van de laatste bocht. Mocht dit veilig genoeg zijn voor de FIA dan za de DRS zone het hele weekend voor de bocht geactiveerd worden.

Na de laatste bocht komen de coureurs op het lange rechte stuk over start/finish en is de ronde alweer voorbij.

Op Zandvoort waren er vorig jaar niet veel inhaalacties. Maar dat zegt niet veel, door de andere bandenmaat en de regelveranderingen kan het deze race heel anders zijn.  Door de verlengde DRS zone zal dat wel een stuk makkelijker worden. En dan hebben we tenslotte nog een wat onvoorspelbaar Hollands weer weekend voor de boeg. Grote kans dus dat het een spannend race weekend gaat worden.

Deel dit artikel

5 2 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
Ed Blonk
Gast
Ed Blonk
1 jaar geleden

Heldere beschrijving Tom

F1 fan!
Gast
F1 fan!
1 jaar geleden

Ik ga er zo eens goed voor zitten! Blij met deze voor informatie!

Lees meer