Waaghalzen op en naast de baan

Een tijdje terug viel het me ineens op dat veel van de coureurs naast hun liefde voor snelheid en waaghalzerij op het circuit dit ook hadden in hun hobby’s of privéleven. Verschillende coureurs delen hun passies hiervoor op social media of in interviews. Nu in de winterstop hebben de coureurs hier weer meer tijd voor en het leek me leuk om dat eens op een rijtje te zetten van een paar van de F1 coureurs van 2022.

Laten we beginnen met Sebastian Vettel en Fernando Alonso. Zo werden ze beiden geïnterviewd in de podcast F1 Beyond The Grid en hierin kwamen hun halsbrekende toeren ook voorbij. Fernando kart nog steeds veel maar houdt ook van mountainbiken. In februari 2021 ging het mis. Een auto crashte tegen hem aan en hij moest geopereerd worden aan zijn kaak. Gelukkig gaven de dokters aan dat hij maar een korte periode nodig zou hebben om te herstellen. Fernando stopte hierna niet met mountainbiken maar koos er wel voor om alleen nog maar specifieke mountainbike routes te rijden en de drukte van de stad te vermijden. Auto’s en fietsen matchen niet altijd met elkaar, zegt hij in het interview.

In dezelfde podcast had Sebastian ook een mooi verhaal. Al een flinke tijd geleden, in 2008, besloot hij samen met Tom Clarkson te gaan bergbeklimmen vlak na een raceweekend in Fuji. En dan ook nog eens ’s nachts om ’s ochtends de zonsopgang mee te kunnen krijgen vanaf de top. Daar was niet iedereen, lees zijn toenmalige teambaas Franz Tost, even blij mee. Maar zolang hij bij de volgende race weer present was, was er niets aan de hand. Ook het rijden in oudere raceauto’s vindt Sebastian erg leuk om te doen. Hij heeft dan ook een aantal aan zijn eigen collectie toegevoegd waaronder Nigel Mansell’s 1992 Williams FW14B Formula 1 raceauto waarmee hij vorig jaar een demonstratie reed op Silverstone.

Ook Lewis staat bekend om zijn vele hobby’s en interesses. Hij surft graag en houdt van skydiven. Beide doet hij wanneer hij kan en leveren hem een flinke stoot adrenaline op. Maar zelfs voor Lewis zijn er grenzen qua veiligheid. Zo geeft hij tijdens een interview in Australië aan dat hij daar niet in de zee surft omdat er soms aanvallen door haaien zijn. Lewis wil dan alleen surfen in een speciaal daarvoor met netten afgesloten gebied. Persoonlijk vond ik het grappig om te horen dat coureurs die vrijwel elk weekend hun leven op het spel zetten toch zo hun eigen grenzen hebben. Fernando die auto’s vermijdt tijdens het mountainbiken en Lewis die zich bezorgt maakt over haaien.

Charles houdt ook van avontuur in zijn vrije tijd. Zo is er nu al een paar jaar af en toe wat ophef over het ‘ijsklimmen,’ bergbeklimmen in koudere omstandigheden. Het ziet er soms wat gevaarlijk uit maar inmiddels heeft hij al de nodige ervaring opgebouwd. Voordeel is dat adrenaline je ook verwarmt en dat kan hij tijdens het ijsklimmen goed gebruiken.

En Max? Max is een racer in hart en nieren. Naast het racen als zijn werk neemt hij ook regelmatig deel aan simraces, bijv. aan de Le Man Virtual Series waarvan dit weekend als afsluiting de virtuele 24 uur van Le Mans is. Ook het karten blijft hij doen wanneer er tijd voor is. Verder houdt Max van watersport, bijvoorbeeld jetskiën. En ook daar komt de liefde voor snelheid weer om de hoek kijken.

Kortom: buiten het racen in F1 zoeken veel coureurs het gevaar weer op. Ze hebben een zucht naar spanning en snelheid en het is een belangrijk deel van hun leven en persoonlijkheid.

Bronnen:

F1: Beyond The Grid 24 november 2021 Fernando Alonso

F1: Beyond The Grid 7 oktober 2020

https://www.theage.com.au/sport/motorsport/i-just-can-t-go-where-there-are-sharks-man-hamilton-draws-the-line-20190315-p514em.html

Deel dit artikel

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer