Max blijft stoïcijns

Max staat erom bekend dat hij rustig en nuchter blijft. Hij neemt het leven zoals het is. Hij neemt zijn resultaten zoals ze zijn. Je hoort hem dan ook vaak zeggen: “Het is wat het is.” Aan de andere kant vecht hij er ook keihard voor. Waar komt deze nuchtere houding vandaan en kan je dit zelf ook aanleren?

Max heeft al vanaf jongs af aan geleerd om te winnen én te verliezen. Op een goede manier omgaan met tegenslag is minstens zo belangrijk als weten hoe te winnen. Juist dit zichzelf kunnen herpakken, en stug of zelfs vrolijk doorgaan is één van zijn sterke kanten.

De houding van Max, namelijk rustig blijven, gewoon doorgaan, niet snel de moed verliezen en ook niet te ver vooruitkijken, is grappig genoeg inderdaad stoïcijns. Stoïcijns zijn betekent namelijk niet dat je volledig onderkoeld en zonder emotie bent, ook al heeft het wel die betekenis gekregen. Het is eerder andersom: stoïcijns zijn betekent realistisch blijven en zaken goed afwegen. Niet jezelf te snel rijk rekenen maar ook niet bij de pakken neer gaan zitten bij lichte tegenslag. Met andere woorden: nuchter zijn, onverstoorbaar, en meestal hetzelfde montere humeur hebben.

De Stoïcijnen maakten een verdeling in waar je wel en juist geen controle over hebt. Je eigen emoties en je eigen handelen heb je meestal in eigen hand; de emoties en acties van anderen en van krachten buiten je om kan je niet controleren. Wel kan je leren om er goed mee om te gaan en te anticiperen op verschillende scenario’s. Het aanvaarden van de realiteit, van de wereld, zoals deze is, is ook een belangrijk onderdeel van het Stoïcisme.

Het is leuk om te zien hoe een levenshouding van eeuwen geleden zich nu nog steeds kan bewijzen en van waarde is in de sportwereld. Zowel Max als het team van Red Bull lijken zich regelmatig stoïcijns te gedragen. Het mooiste is nog dat het zeker zijn vruchten afwerpt. Waar Ferrari het soms moeilijk heeft zich te verhouden tot de beslissingen van andere teams, zijn Max en Red Bull daar juist goed in. De acties vanuit andere teams kan je niet controleren, maar je eigen reactie daarop wél. Strategisch en onverstoorbaar pakken ze wat mogelijk is en laten zo weinig mogelijk punten liggen. Als winnen er niet in zit voor een keer herpakken ze zich en kijken wat er wel kan. Die houding en mindset zijn een ‘winning strategy.’

Deel dit artikel

5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
Eline F1
Schrijver
1 jaar geleden

Spot-on, Melody!
Dat is ook precies wat vorig seizoen de rug van dit inmiddels beste en met afstand meest aimabele team de rug recht heeft gehouden. Hoeveel ellende van buitenaf is er nodig om dit team en deze coureur wél op de knieën te krijgen? Ik kan me daar gewoonweg geen voorstelling van maken.
Dat stoïcijnse heeft inderdaad Verstappen, maar sowieso ook meneer Horner en Hannah Schmitz. Maar als ik zo vrij mag zijn, volgens mij iedereen daar. Is dat niet gewoon bedrijfscultuur?

Lees meer