Dit is Circuit Paul Ricard

Het circuit Paul-Ricard, liggend in het zuiden van Frankrijk. Het is een baan met de intentie om een testbaan te zijn. Het circuit heeft 249 verschillende lay-outs, maar vandaag gaan we kijken naar de lay-out die momenteel in de Formule 1 wordt gebruikt. Het circuit is 5.842 meter lang en bestaat uit 15 bochten.

Onderweg naar de vloeiende bochtencombinatie bocht 1 en 2 rijden de coureurs een beetje naar beneden. De eerste bocht is links met een snel volgende bocht naar rechts waar de coureurs over een kleine hobbel heen moeten. `Deze chicane wordt vervolgd door een kort recht stuk waarna de coureurs door de langzame rechts links chicane van bocht 3 en 4 gaan na deze chicane moet je door een hobbelige bocht 5 naar rechts.

Na dit langzame gedeelte van de baan gaan we door naar sector 2. Deze sector begint met een lange doordraaier naar rechts waar de coureurs moeten uitkijken voor de ‘track limits’. Deze bocht wordt dan weer vervolgd door een vol gas bocht naar links waarna we op het lange rechte stuk komen met DRS. Aan het einde van dit rechte stuk gaan we waarschijnlijk de meeste inhaalacties zien in de harde remzone van bocht 8. Deze bocht wordt dan ook gelijk weer gevolgd door rechts te gaan waarna de coureurs nog een lang recht stuk op gaan. Na dit rechte stuk is het einde van sector 2.

Aan het begin van sector 3 gaan de coureurs vol gas door bocht 10 rechtsaf. Deze bocht wordt na een kort recht stuk vervolgd door bocht 11, een van de lastigste bochten van dit circuit. Het is een medium-speed bocht naar rechts die meer dan 180 graden rond gaat. Deze bocht wordt ook weer vervolg door een kort recht stuk waarna de coureurs de linksaf bocht van bocht 12 trotseren. Ook een lange doordraaier maar dit keer naar links. Na deze bocht heb je een makkelijk vol gas knikje dat bocht 13 heet vervolgd door nog een doordraaier naar links. Aan de rechter kan van deze bocht zit de ingang van de pitstraat. Gelijk na bocht 14 zit de laatste bocht. Het is een hairpin naar rechts. Na deze bocht zitten de coureurs weer op het start/finish – rechte stuk waar DRS ook weer te gebruiken is.

Paul Ricard is tot slot een circuit waar bandenmanagement een grote rol gaat spelen. Raak je van de baan dan zal er op de blauwe stukken extra slijtage zijn. Komt een coureur op de rode strepen naast de baan slijten de banden zo erg dat er niet meer op te rijden is.

 

Deel dit artikel

4.6 9 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
2 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
Buren van plicht
Gast
Buren van plicht
1 jaar geleden

Top artikel, mooi in elkaar geformuleerd en een prima redacteur die rooie

Marjanne Inja
Gebruiker
1 jaar geleden

Tof stuk!

Lees meer