Wie is de beste? Max vs Senna vs Schumacher vs Hamilton.

Met de prestaties dit seizoen van Max, waarmee hij de 3e wereldtitel op rij binnenhaalt, dwingt hij heel veel respect af. Hij is snel, foutloos, onaantastbaar, blijft desalniettemin normaal en hij wordt min of meer achteloos een wereldster van formaat.

Dat brengt sommigen al tot uitspraken over zijn status tussen de allergrootsten in deze sport. Talent wordt omgezet in prestaties en prestaties leiden tot records. Die alleen al geven hem een plek tussen de grootsten, maar hoe zit dat actueel?

Is Max na 3 wereldkampioenschappen in een goede Red Bull al op of voorbij het niveau van zijn rivalen?

En wie zijn dan de rivalen? Zonder de geschiedschrijving te vervalsen, moeten we natuurlijk ergens beginnen. Het is mooi dat Jim Clarke steeds in lijstjes genoemd wordt, of Jackie Stewart of Fangio, maar wie heeft die nog zien rijden? Oude zwart-witbeelden van levensgevaarlijke bolides die destijds heroïsch waren maar mijlenver af staan van de huidige tijd.

Dus, als we ons dan beperken tot de recente historie, dan komen we uit bij een overzienbare groep rivalen, namelijk Ayrton Senna, Michael Schumacher en Lewis Hamilton. Die staken er qua prestaties in hun tijd bovenuit en hebben andere toppers als Lauda, Prost, Hakkinen, Vettel duidelijk overtroffen. Toch?

Dus dat is de vergelijking: Max vs Senna vs Schumacher vs Hamilton. Wie is er dan beter? Is Max beter dan Senna in zijn wagenbeheersing en racecraft? Is hij Schumacher voorbij met de manier waarop hij foutloos en bijna klinisch de overwinningen aan elkaar rijgt? Is hij Hamilton voorbij in de manier waarop hij met een goede auto dan ook niets meer te duchten heeft van welke teamgenoot ook?

Wat vinden jullie van deze discussie? Waarop komt Max nog te kort, is hij even goed of is hij die andere 3 al voorbij? Wat telt voor jullie zwaar?

 

5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
6 Comments
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
JohannF1
Schrijver
22 dagen geleden

Hoi Eric. Dit is inderdaad een interessante vraag om te stellen. Zelf heb ik bijvoorbeeld Verstappen, Alonso, Schumacher en Hamilton wel live zien rijden, maar Senna helaas niet. Wat ik met Hamilton heb: Hij kan een aardig potje sturen, maar werd wel heel erg geholpen door altijd een competitief pakket. Mercedes is een bekend verhaal. Mclaren had in zijn eerste 2 jaar een dominant pakket en in de jaren erna altijd wel een auto wat mee kon doen om titels en overwinningen. In zijn eerste seizoen werd die wel heel erg voorgetrokken ten koste van Alonso (wat Alonso de titel koste), en faalde hij onder druk in China. 2008 won die. Maar in de jaren erna, dat hij een competitief, maar geen dominant pakket had, blonk hij nooit uit. Hij moest het vaak af leggen, tegen Vettel en Webber en ook vaak tegen Alonso in een mindere Ferrari. Ook verloor die bij Mclaren een keer van zijn teamgenoot. Afgelopen 2 jaar had hij een mindere pakket, maar liet hij niets extra zien. Zelfs geen overwinning. In tegenstelling tot Max die er 10 won met een minder pakket, en er op een dag dat ze konden strijden vaak voor zat. Zelfde geldt voor Alonso, Senna en Max. Allen lieten ze het in minder materiaal ook zien. Daarom valt Hamilton voor me af.

Ik vond Alonso geweldig, exceptioneel en één van de beste ooit (qua puur rijders talent en snelheid), maar misschien is Max net iets beter. Schumacher zijn kwaliteiten staan ook buiten kijf. Het liefst had ik Verstappen vs Senna gezien (als dat mogelijk was geweest). Dat had voor mij garant voor spektakel gestaan. Volgens mij zijn dat qua puur talent, de beste ooit. Collega van me zegt wel eens: Ik kijk al 45 jaar, heb ze allemaal gezien, maar zo goed als Max was niemand.

Resi
Gast
Resi
22 dagen geleden
Antwoord op  JohannF1

Ik ben het eens met je conclusie. Ik heb ze ook allemaal zien rijden inclusief Senna. Max is het best te vergelijken met hem qua stijl van rijden. We weten natuurlijk niet hoe die zich ver ontwikkeld zou hebben. Maar inderdaad niamd heeft ooit zo goed gereden als max nu.

JohannF1
Schrijver
21 dagen geleden
Antwoord op  Eric

Ja maar het lijkt me logisch om ze qua racecraft naast elkaar te zetten, wanneer je wil weten wie de betere was. Dan wil men in mijn ogen puur kijken, naar wie er het meeste kon en tegelijkertijd het meest gezegend met talent was. Niet perse wie het, het meest mee heeft gezeten in zijn carrière, of wie door het juiste team de meeste titels heeft gewonnen. Pure racecraft is dan de beste manier om het pure talent naast elkaar neer te zetten, want op basis daarvan moeten we hun talent bepalen en dus kijken wie er beter is. Aspecten om een team naar hun hand te zetten, of om zich heen te bouwen, hebben ze vrijwel allemaal, maar ook daarin schiet Hamilton te kort. Blijkt ook nu. Dan bedoel ik om dat zelf te doen.

Bij racecraft kun je dus het beste kijken, hoe ze het allemaal in minder materiaal hebben gedaan. Voorbeeld wat ik in mijn eerste reactie al schetste. Ook kijken naar momenten dat het moeilijk werd en er iets moest gebeuren. Dat zijn de momenten dat ze met hun racecraft het verschil kunnen maken en net dat ene extra stapje kunnen zetten, of het onmogelijke er uit kunnen halen. Of wie kan er bijvoorbeeld meer met regen en wisselende omstandigheden?

Laatst gewijzigd 21 dagen geleden door JohannF1
JohannF1
Schrijver
21 dagen geleden
Antwoord op  Eric

Valt er inderdaad onder andere onder Eric. Maar feitelijk is management al (van wat ik heb begrepen) sinds de jaren 80 een dingetje. Het viel vroeger alleen iets beter te managen omdat je tijdens de race kon tanken en bijvoorbeeld je stint met minder brandstof kon aanvangen. Toch zie je dat vaak de meer getalenteerde coureurs in staat zijn beter te managen, mits hun materiaal dat toe laat natuurlijk.

Je zou bijvoorbeeld ook kunnen kijken hoe meedogenloos bepaalde coureurs zijn. Bij Hamilton ging bijvoorbeeld vaak het voet van het gas af wanneer hij een titel al binnen had. Daar waar je eerst bij Senna, later Schumacher en nu Max ziet dat hun alle seizoens records in handen hadden. Vaak willen ze alles wat ze kunnen pakken en ook als de beer al geschoten is, het maximale eruit halen. Onder druk presteren kun je ook meenemen. Of bijvoorbeeld, hoe vaak een coureur een race alsnog heeft weten te winnen, wanneer er het nodige tegen zat.

Lees meer