Is het slim van Perez om het gevecht met Max aan te gaan?

De sfeer lijkt gespannen bij Red Bull, iedereen lijkt te moeten zwijgen over de problemen met de auto van Max Verstappen, en Verstappen zelf oogt ontevreden vanwege de balans in het team. “Free to race” waren ze, maar één moest wel van P15 komen, dezelfde die in alle drie de trainingen liet zien dat niemand hem zou kunnen stoppen.

Sergio Perez lijkt na het winnen van de Grand Prix van Djedda toch ondankbaar; hij lijkt niet door te hebben dat zijn overwinning gelukkig tot stand kwam. En dan als steekje naar Max zichzelf de snelste auto dit weekend noemen. Dat zijn natuurlijk geen fijne acties als teamgenoot, Perez blijkt dan een beetje verontwaardigd, zelfs als alles meezit. Nu moest hij met het team spreken omdat hij vond dat Max en hij niet dezelfde informatie kregen. Daarin voelde hij zich achtergesteld, ondanks dat hij wel een auto had die heel bleef.

Het ging om de snelste ronde van de race, het team vertelde Max over de boardradio dat ze zich daar geen zorgen om maakten, Max was dat wel. “Elk puntje telt” Zei hij in de persconferentie. Perez vond het nodig om zichzelf daarin meteen defensief op te stellen, bewerend dat Max andere informatie zou hebben gekregen.

Maar is het wel slim van Perez om zo publiekelijk steekjes uit de delen, en spanning te veroorzaken? Hij is niet bang om Max publiekelijk te kleineren, zoals hij in Brazilië vorig jaar ook al deed, “this shows who he really is” zei hij over de boardradio nadat Max hem de plek niet teruggaf. En als we de geruchten mogen geloven zit vals spel ook in zijn woordenboek, aangezien de crash in Monaco op opzet leek.

We mogen blij zijn dat Max niet zo is, Max deelt geen steekjes onder water uit, en crasht ook niet met opzet, zodat zijn teamgenoot zijn ronde niet af kan maken. Verstappen is stoïcijns en laat het op de baan zien. Meedogenloos in wheel-to-wheel gevechten, niet te passeren en bloedsnel. Daarin denk ik dat Perez van geluk mag spreken, dat Verstappen na een weekend als deze glimlachend naast hem zit in de persconferentie. Hij heeft met eigen ogen gezien hoe Max het volhield in 2021 toen het echt menens was tegen Hamilton, en de Red Bull eigenlijk niet bij kon blijven.

Waarom zou je als Perez zijnde dan olie op het vuur gooien? Wetende dat het Max heel weinig uitmaakt wat jij zegt, en het hem alleen maar meer motivatie geeft om je ongelijk te bewijzen. Want Verstappen was met problemen in Bahrein al 2 tienden sneller in de kwalificatie. En na een weekje ziek te laat in Djedda, gehinderd in zowel de race als kwalificatie door betrouwbaarheidsproblemen en toch van P15 naar P2 en in de laatste ronde de snelste ronde. Dan zou Perez van geluk mogen spreken dat hij wel een betrouwbare auto had. En benauwd moeten zijn voor wanneer het wel meezit voor Max.

Maar boven alles zegt dit veel over de karakters van beiden; als er iemand zich verontwaardigd en achtergesteld mag voelen is het Max wel. Wanneer je nu twee weekenden op rij de snelste op de baan bent. Maar ziet dat het niet loopt zoals jij het wil, en dat degene in de garage naast je zonder enige moeite naar de overwinning kan rijden en hiervoor alle roem pakt. Dan gaat er toch iets flink mis. En hij zal er vast niet blij om zijn. Maar hij laat het niet merken, niet zoals zijn vader Jos in ieder geval, die humoristisch verstrikt raakte in de viering van de overwinning van Perez.

Daarin vind ik dat Perez nog wel een eindje te gaan heeft, Max werd en wordt nog steeds ontzettend veel bekritiseerd om alles wat hij zegt of doet, maar Perez lijkt overal mee weg te komen, ook binnen het team. Als hij slechte dingen over Verstappen zegt wordt dat door Horner goed gepraat en als hij tegen het team ingaat word dat niet bekritiseerd.

Red Bull doet hier naar mijn mening iets verkeerd. Ze steken er een beetje onwetend in, terwijl wat er dit weekend met Max gebeurde natuurlijk gewoon niet goed was. En dat de “fenomenal drive” van Checo alleen tot stand kwam omdat zij hun zaken niet op orde hadden. Tuurlijk mogen ze blij zijn met een één-twee. Maar tot op zekere hoogte moeten ze zichzelf de dingen die dit weekend verkeerd gingen ook aanrekenen. Want ze kunnen niet van Max verwachten dat hij constant recovery races rijdt, en ze mogen wat mij betreft Max best wel wat meer steunen in dit soort gevallen: toegeven waar de fouten zijn gemaakt, en niet je ene coureur de andere steekjes onder water laten geven, zonder dat dit rechtvaardig was.

 

Deel dit artikel

5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
1 Comment
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
Peet Proleet
Gebruiker
8 maanden geleden

Prima stuk! Mee eens. Ben al lang en breed klaar met die taco-vreter. Arrogante bal, hij had in het begin nog wel een gun-factor, maar die is verdwenen, en die pa van hem is zo mogelijk nog meer wereldvreemd dan z’n Amerikaanse wannabee once was wannabee tegenhanger. Gooi die goedlachse Australiër maar in die bak, die is al lang en breed blij dat ie mag shinen.

Lees meer