Hoge temperaturen kunnen het Red Bull moeilijk maken in Frankrijk

Het is wel bekend dat voor het weekend van de Franse Grand Prix, Max Verstappen en Sergio Perez met relatief weinig downforce rijden, niet onlogisch natuurlijk. De lange rechte stukken op Paul Ricard belonen auto’s met veel topsnelheid. Alleen kan het zijn dat dit in de Grand Prix toch niet veel voordeel oplevert.

Max Verstappen is één met de auto wanneer er weinig downforce op zit, dan kan hij het verschil maken ten opzichte van zijn teamgenoot, en ook de rest van het veld. Velen hebben het al omschreven als gevoel voor grip, dat excentriek is. Bijna ongeloofwaardig hoe hij dat doet. Daarom is het ook niet abnormaal dat hij voor pole kon vechten ondanks het tekort aan snelheid over één ronde.

Ferrari was namelijk niet bij te benen in de kwalificatie. Zo zaten de Ferrari’s er in Q2 0.9 seconde voor. Ondanks dat was het in Q3 erg close in de eerste run, er zat maar 8 duizendste tussen Leclerc en Verstappen. Leclerc was daarom ook dankbaar dat hij in de tweede run optimaal gebruik kon maken van de achteraan startende Sainz. Die hem een tow gaf voor een flink deel van de ronde.

Hoewel Red Bull en Verstappen optimistisch blijven voor de Grand Prix, zijn er veel onzekerheden. Zo heeft Ferrari voor een andere bandenstrategie gekozen. Beide coureurs gaan de race in met 2 paar nieuwe medium banden en één paar nieuwe harde banden. Terwijl Red Bull juist met één paar nieuwe mediums, en twee paar nieuwe harde banden de race in gaat.

Waar Red Bull op gaat hopen is dat de degradatie die Ferrari op vrijdag liet zien, representatief was voor de race. En dat zij niet dezelfde degradatie zullen hebben als in Oostenrijk, wat hun daar de overwinning kostte. Maar de hittegolf in Frankrijk zal hier niet bij helpen. Ook zijn deze temperaturen niet fantastisch voor Red Bull’s “low downforce” afstelling.

Hogere temperaturen zorgen voor een lagere luchtdichtheid, dus de wind opgepikt door de vleugels van de auto zal minder zwaar voelen dan normaal. Dit creëert minder downforce. Denk aan hoe het in de Mexicaanse Grand Prix is, de luchtdichtheid is daar door de ligging van de baan altijd ontzettend laag. Daarom rijdt het hele veld altijd met zoveel mogelijk downforce. Een lage luchtdichtheid creëert over het algemeen ook minder drag dan als de lucht koeler, en dus dikker of zwaarder aanvoelt.

Ferrari heeft gekozen voor meer downforce. In theorie zouden ze dus relatief minder topsnelheid moeten verliezen door de warme temperaturen, dan als het 10 graden kouder was geweest. Maar voorafgaand aan de kwalificatie stond er veel wind en dit zal tijdens de Grand Prix hetzelfde blijven. Dit kan dan weer in het voordeel van Red Bull werken. Als ze hun banden op orde kunnen houden. Wat denken jullie?

Deel dit artikel

0 0 stemmen
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
0 Comments
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen

Lees meer