Analyse: Boegeroep van de fans, goed of fout?

Na Silverstone, toen Max Verstappen op donderdag en tijdens de kwalificatie werd uitgefloten, maar we hem op zondag helaas niet op het podium zagen, werd gisteren gejuicht toen Hamilton de Mercedes in de bandenstapel zette. Daarmee lijkt het over en weer te gaan, maar wat kunnen we daar nu zo objectief mogelijk van zeggen?

Lees ook: Max Verstappen uitgefloten in Engeland, media zwijgen

De hoofdrolspelers zelf:

Lewis Hamilton heeft zich al vaker gestoord aan gejoel in zijn richting, ook toen er nog helemaal niet veel Nederlanders op de tribunes zaten. Max Verstappen lijkt zich er niet aan te storen, integendeel, op Silverstone leek hij meer vastberaden dan ooit om de wedstrijd te winnen. Hoewel je zou kunnen stellen dat het hem dan toch wel iets doet. Hamilton riep tijdens Silverstone op om het niet te doen, enigszins half, omdat “zij beter waren”, hetgeen wat nu ook niet bepaald een verbroedering tot stand brengt. Max heeft er voor Zandvoort 2021 al wat van gezegd, maar lijkt zich er ook niet hard tegen uit te spreken.

De teambazen, althans nu Toto Wolff vindt dat supporters nog wat “education” nodig hebben, maar heeft hij dan recht van spreken? Een seizoen en langer Max zwart maken, aanvallen om zijn vermeende agressiviteit, dan kan het ook een keer tegen je gaan werken. Bovendien, dat hij altijd en overal Lewis in bescherming neemt, dat maakt zijn stelling nu ook wat makkelijk en verwacht.

Oorzaken

Het lijkt allemaal begonnen te zijn, toen er gejuicht werd nadat Verstappen op Silverstone 2021 door Hamilton van de baan werd geduwd en Hamilton overdreven zijn overwinning vierde terwijl Max met vader Jos nog in het ziekenhuis was voor checks. In een seizoen waar het al hard tegen hard ging en de teambazen druk moddergooiend over straat rolden met elkaar. Zandvoort 2021 leek vanuit het perspectief van de Nederlandse fans mee te vallen. Vooraf was er al veel gewaarschuwd door vooral de Engelse pers.

De Pers

Inderdaad, de pers en dan moeten we automatisch naar de Engelse pers, die nu eenmaal de verhalen maken en beheersen. Honderden Engelse journalisten, die hun brood verdienen met berichten over Lewis, wat Lewis doet, wat Lewis eet, hoe Lewis zich voelt, hoe Lewis uit de auto stapt etc. etc, etc. Die mengen zich behoorlijk in dit boe-debat en lijken dat nogal selectief te doen. Niet Silverstone 2022 benoemen, wèl nu druk bezig over wat de reactie van de Nederlanders is in Oostenrijk op het uitvallen van Lewis (en Russell). Het lijkt alsof ze bij de zoveelste race waar sommigen bij zijn, zelf iets creëren zodat het verhaal daarover kan gaan, in plaats van het “eeuwige” porpoising of nu dan weer de flexi-vloer.

Lees ook: Analyse: Waarom reageert Britse media niet op het boegeroep?

Verschil in boegeroep?

Op social media, met name twitter wordt ook geschreven dat de voorvallen onvergelijkbaar zijn. Dat je na de crash van Max op Silverstone nooit had mogen juichen, maar bij zijn pech tijdens de race van vorige week zou het dan minder erg zijn. Of, dat je nooit mag juichen als iemand crasht. Maar, iemand zei het op Twitter ook treffend: Verwacht je nu van Feyenoord-supporters dat ze stil blijven als een Ajacied een eigen doelpunt scoort in De Kuip?

Omstandigheden

Wij hadden op Twitter een korte “poll” waarin we natuurlijk beperkt zijn in de vraag en de antwoorden en de lengte daarvan. Veel geven dan aan dat ze het zelf niet zouden doen, dat juichen. Maar dat is ook vanuit de huiskamer natuurlijk. Niet op een oranje tribune met allemaal mede-fans, sommigen met alleen bier als ontbijt en lunch, die zien dat de Mercedessen erg snel zijn en dan zien dat Lewis hem voor hun neus parkeert. En met een crash die wel veel schade oplevert omdat F1-auto’s niet gemaakt zijn voor grindbakken, maar die niet bijzonder hard leek te gaan.

Mogen die omstandigheden dan ook nog een rol spelen? Of moet het nog steeds afgedaan worden als “disgusting”, “beschamend” , “schande voor de sport” en nog erger?

Wat vinden jullie?

 

5 1 stem
Article Rating
Abonneer
Melding van
guest
1 Comment
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Subantwoorden
Bekijk alle bijdragen
Arno Mollema
Gast
Arno Mollema
1 jaar geleden

Ik vond het nog net kunnen, aangezien de Engelsen maar bleven joelen en boe roepen bij alles waar Max bij betrokken was. Hier bij de crash van Lewis en dat verstomde ook snel weer en bij Ressel zijn crash nog korter.
Ik moet eerlijk zeggen dat Mercedes en vooral TotoWolff en LewisHamilton dit over hun zelf hebben afgeroeoen mer alles wat ze sinds De laatste race van 2021 roepen en hebben geroepen over Max en RedBull

Lees meer